Liiku terveemmäksi esteettä -seminaari: Mitä jos liikuntaneuvontakaan ei auta?

Pirkko Kuusela ja Esa Yletyinen

Keskiviikkona 20. toukokuuta Espoossa järjestetyssä Liiku terveemmäksi esteettä -esteettömyysseminaarissa nousi keskustelunaiheeksi Espoon erityisryhmille soveltuva liikuntatarjonta.

Kaupungin liikunnansuunnittelija Esa Yletyinen myönsi, että kaupungin oman tarjonnan sekä seurojen, yhdistysten, järjestöjen ja yksityisen sektorin toimijoiden muodostamasta liikuntatarjonnasta voi olla omin neuvoin hankalaa löytää juuri itselle sopivaa harrastusta.

– Mutta kuinka moni tietää, että meillä on liikuntaneuvontapuhelin ja maksutonta henkilökohtaista liikuntaneuvontaa, Yletyinen kysyi.

Espoon Invalidien ja Espoon vammaisneuvoston puheenjohtaja Pirkko Kuusela nosti kätensä, mutta kertoi perään oman kokemuksensa palvelusta.

– Minulla on paha diabetes, ja terveyskeskuslääkäri lähetti minut ihan tohkeissaan liikuntaneuvontaan. No, tämä liikunnanohjaaja kirjoitti sitten minun tietoihini, että ”olemme käyneet kaikki mahdollisuudet läpi, mitään ei löytynyt”. Jos meillä on liikunnanohjaaja, joka ei osaa ehdottaa meille mitään, niin se on ongelma, Kuusela sanoi.

– Jos näin todella on käynyt, niin sitten ollaan aika kaukana tavoitteesta. Sen verran täytyy kuitenkin puolustaa meidän liikunnanohjaajia, että olemme saaneet aika paljon hyvää palautetta tästä palvelusta, Yletyinen vastasi.

– Täytyy muistaa, että aina ei tarvitse välttämättä löytyä kokonaan uutta harrastusta, vaan saada lisää liikettä arkeen, hän jatkoi.

Kuusela nosti esiin myös harrastuksiin tarkoitettujen kuljetusmatkojen saamisen vaikeuden. Espoolla on ollut tiukka linja lisämatkojen myöntämisen suhteen ja minimimatkamäärillä vammainen henkilö joutuu nipistämään usein juuri harrastusmatkoista.

Seminaariosallistujien joukosta saatiin kuulla, että ainakin Tampereella ja Oulussa tilanne harrastusmatkojen suhteen on tällä hetkellä Espoota parempi. Oulun Invalidien toiminnanjohtaja Jussi Lotvonen totesi tosin riittävien matkapalveluiden saamisen vaativan ajoittain vaivannäköä.

– Kunta ei päätöksiään helposti pyörrä, mutta hallinto-oikeudessa ne kyllä kääntyvät, Lotvonen sanoi.

 

Varpu Eteläniemi

Iloliikuttaja Varpu Eteläniemi veti seminaariväelle tuolisambaa taukojumppana. Iloliikuttajat ovat VAU:n vertaisohjaajia.

Aapo Rantanen ja Anniina Latikka

Seminaarin jälkeen järjestetyllä Sporttitorilla pääsi kokeilemaan mm. sokkorataa.

 

Lisätiedot Liiku terveemmäksi esteettä -kiertueesta