Mikkelin esteettömyysseminaari: Lennin perhe huomasi esteiden olleen vain omassa päässä

Lenni Venäläinen

Etelä-Savon ammattiopistolla Mikkelissä keskiviikkona 7. lokakuuta järjestetyssä Liiku terveemmäksi esteettä -seminaarissa puhuttiin liikunnan harrastamisen esteettömyydestä ja saavutettavuudesta monelta eri kantilta.

Seminaarin päätteeksi käytiin läpi myös sitä, mikä on liikkujien ja heidän perheidensä oma rooli esteiden murtamisessa, kun seminaariyleisölle saapuivat puhumaan pian viisi vuotta täyttävä lappeenrantalainen Lenni Venäläinen isänsä Jarmon kanssa.

Laskettelu oli ollut Venäläisen perheelle läheinen harrastus ennen Lenni-pojan syntymää.

– Kun Lenni syntyi ja meille tultiin sanomaan, että hänellä on neliraajahalvaus, ajattelimme ensin, että nyt loppui harrastus siihen, Jarmo Venäläinen kertoi.

Mutta Venäläisten nähtyä televisiokuvaa Sotshin paralympialaisten alppihiihdosta, heräsi ajatus, että kenties sittenkin… He löysivät vaikeavammaisten harrastamisen mahdollisuuksia edistävän Malike-toiminnan, jonka piiristä löytyy runsaasti asiantuntemusta ja välineosaamista alppihiihtoon.

Ei aikaakaan, kun perhe-Venäläinen jo lähti Rukalle, vuokrasi käyttöönsä bi-ski -kelkan ja lähti laskemaan ihan vain perheen kesken. Malikkeen osaavat ohjaajat olivat antaneet riittävät valmiudet, jotta Venäläiset pystyivät jo lyhyen ajan jälkeen laskemaan omillaan.

Jarmo Venäläinen kehui vuolaasti suomalaisen vammaisurheilun ja erityisliikunnan pienehköjä mutta tiiviitä piirejä, joissa uudet ideat leviävät tehokkaasti ja yhteistyö pelaa.

– Venäläisten tarina osoittaa, että perheen asenne on tärkeä osa esteettömyyttä. Vaikka ympäristö mahdollistaisi millaisen liikunnan harrastamisen, on se aina loppujen lopuksi perheen ja yksilöiden omista asenteista kiinni, osataanko ottaa selvää ja hyödyntää olemassa olevia mahdollisuuksia, seminaarin puheenjohtajana toiminut VAU:n toiminnanjohtaja Riikka Juntunen summasi.

Mikkelin seminaari oli osa VAU:n koordinoimaa vuoden 2015 Liiku terveemmäksi -kampanjaa, jonka teemana on liikunnan harrastamisen esteettömyys ja saavutettavuus. Teemavuosi huipentuu Liikuntamaa-messutapahtumaan Tampereella 5.–7.11. ja sen yhteydessä torstaina 5.11. järjestettävään viimeiseen Liiku terveemmäksi esteettä -seminaariin.