Mannin ja Piispasen pronssit kasvattivat Suomen mitalisaldon kahdeksaan MM-Dohassa

Toni Piispanen, kuva: Riku Valleala

Suomen mitalisaaliiksi parayleisurheilun MM-kilpailuista Qatarin Dohasta kertyi kahdeksan mitalia, kun viimeisenä kilpailupäivänä Henry Manni kelasi pronssia T34-luokan 200 metrillä ja Toni Piispanen pronssia T51-luokan 400 metrillä.

Ratakierroksen mittelössä nähtiin draamaa, kun kaksi kilpailijaa hylättiin ratarikon takia. Piispanen tuli maaliin ajassa 1.28,25 ja oli neljäs. Hän nousi pronssille, kun kolmantena maaliin ehtinyt Algerian Mohamed Berrahal hylättiin.

- Se meni minulta ihan hyvin. Alkuerässä tullut vatsakramppi painoi vielä, ja minulle 400 metriä on vaikea matka. Nyt en olisi pystynyt yhtään parempaan, Piispanen totesi.

Piispasen päämatka Dohassa oli 100 metriä, jolla hän oli toinen.

- 100 metriä jäi vähän kismittämään. Voittoa tulin siitä hakemaan, mutta tuli sössittyä lähdössä. Voitetaan se sitten Rion paralympialaisissa, Piispanen tuumi.

Dohan T51-luokan 400 metriä voitti belgialainen Peter Genyn, joka oli myös matkan 100 metrin ykkönen. Hän vei 400 metrin mestaruuden MM-kisojen ennätysajalla 1.22,66. Toiseksi kiirehti meksikolainen Edgar Sanchez Navarro ajalla 1.24,46.

Henry Mannille kolmas mitali Dohasta

Henry Manni päätti neljän lajin urakkansa pronssimitaliin. Manni oli kolmas T34-luokan 200 metrillä ajalla 28,58.

- Olisi tietysti ollut kiva saada kirkkaampi mitali, mutta ero kakkoseen oli niin selkeä, ettei pronssille jääminen hirveästi harmita. Tämä oli päivän kunto, Manni tuumi.

T34-luokan 200 metrin kilpailun voitti läpi kisojen luokkaa hallinnut tunisialainen Walid Ktila ajalla 27,44. Arabiemiraattien Mohamed Hammadi oli toinen ajalla 27,82.

Länsi-Uudenmaan Urheilijoita edustava Manni sijoittui 200 metrillä kolmanneksi myös Lyonin MM-kisoissa toista vuonna. Dohasta hän saalisti aiemmin 800 metrin pronssin, 400 metrin hopean ja oli 100 metrillä viides.

- Neljä matkaa ja kolme mitalia. Olisihan se voinut huonomminkin mennä. Kulta jäi puuttumaan, mutta sitä ei ollut realistista odottaa, Ktila on sen verran edellä, Manni pohdiskeli.

- Tästä on hyvä lähteä treenaamaan kohti Rio de Janeiron paralympialaisia ja parantamaan tätä tulosta siellä.

Peitso yhdeksäs kiekkokisassa

Petteri Peitso heitti yhdeksänneksi näkövammaisten F12-luokan kiekonheitossa. Peitson paras heitto syntyi ensimmäisellä kierroksella ja se kantoi 35,62. Kahdessa seuraavassa heitossaan hän ei saanut tulosta ja putosi finaalin kolmelta viimeiseltä kierrokselta.

- Kolmannessa heitossa olisi ollut potkua pidemmälle, mutta se osui verkkoon. Tuo tulos on minulle kuitenkin kauden paras, joten siihen pitää olla tyytyväinen, Peitso totesi.

Peitso kertoi vielä miettinsä tulevan paralympiavuoden lajiohjelmaa. Hän pelaa maalipalloa kiekonheiton ohella.

- Täytyy katsoa, ovatko molemmat lajit ohjelmassa vai toinen vain, Peitso totesi.

Suomen kahdeksan mitalin saalis MM-Dohasta on kaksi mitalia enemmän kuin joukkueen virallinen tavoite oli. Toissa vuonna Ranskassa Lyonissa pidetyistä MM-kilpailuista Suomen joukkue kahmi yhdeksän mitalia.

Lähde: SUL:n tiedotus

PARAYLEISURHEILUN MM-KILPAILUT, DOHA, QATAR 21.–31.10.2015, 9.–10. KILPAILUPÄIVÄ

Miehet

• 200 m, T34, alkuerät, erä 1 (0.2 m/s): 1) Bojan Mitic Sveitsi 28,79,… Tuomas Manni Suomi hylättiin (ratarikko).
  • 200 m, T34, alkuerät, erä 2 (-0,3 m/s): 1) Mohamed Hammadi Arabiemiraatit 28,64,… 3) Henry Manni Suomi 29,21.
  • 200 m, T34, finaali (0,5 m/s): 1) Walid Ktila Tunisia 27,44, 2) Mohamed Hammadi Arabiemiraatit 27,82, 3) Henry Manni Suomi 28,58, 4) Sebastien Mobre Ranska 28,99, 5) Bojan Mitic Sveitsi 29,02, 6) Rheed McCracken Australia 29,35, 7) Ben Rowlings Iso-Britannia 29,63, 8) Austin Pruitt USA 29,78.
  • 400 m, T51, alkuerät, erä 1: 1) Toni Piispanen Suomi 1.34,28.
  • 400 m, T51, finaali: 1) Peter Genyn Belgia 1.22,66, 2) Edgar Navarro Meksiko 1.24,46, 3) Toni Piispanen Suomi 1.28,25, 4) Alvise de Vidi 1.28,25, 5) Satoshi Inoue Japani 1.34,32, 6) John McCarthy Irlanti 1.35,39. Mohamed Berrahal Algeria ja Helder Mestre Portugali hylättiin.
  • Kiekko, F12, finaali: 1) Saman Pakbaz Iran 46,20, 2) Kim Lopez Gonzalez Espanja 44,93, 3) Marek Wietecki Puola 44,76, 4) Vladimir Andriushchenko Venäjä 43,85, 5) Roman Danyliuk Ukraina 43,77, 6) Russell Short Australia 40,01, 7) Yury Buchkou Valko-Venäjä 39,97, 8) Hector Cabrera Llacer Espanja 38,72, 9) Petteri Peitso Suomi 35,62, 10) Antonio Rodas Argentiina 35,60, 11) Eduardo Sanca Portugali 35,13, 12) Stefan Dimitrijevic Serbia 33,95, 13) Miljenko Vucic Kroatia 31,44, 14) Abdullah Alharaz Kuwait 27,69.