HJK ja Inter kohtasivat sähköpyörätuolijalkapallon ensimmäisessä SM-ottelussa

Sähköpyörätuolijalkapallon ensimmäinen Palloliiton alainen SM-sarjaottelu pelattiin sunnuntaina 1. marraskuuta 2015 Helsingin Synapsia-talolla.

Vielä vuosi sitten peliä treenattiin Suomessa vain yhden joukkueen voimin. Kuluvana vuonna helsinkiläiset ovat saaneet emoseurakseen HJK:n ja turkulaiset FC Interin. Historiallisen avausottelun voiton vei HJK Hurrikaanit maalein 2–1.

FC Inter Powerchairin valmentaja Erik Lundell ja HJK Hurrikaanien valmentaja Toni Grundström toteavat sarjan käynnistymisen olevan lajin kehittymisen kannalta tärkeä askel.

– Toivottavasti sarja myös innostaa lisää harrastajia lajin pariin, jotta joukkueita saataisiin myös muualle Suomeen. Kokeilemisen kynnyksen kannattaa olla matalalla. Puskureita ja tuoleja on mahdollista saada kokeilla, ja apua mahdolliseen pelituolin hankintaan saa pelaajilta ja tukijoukoilta, valmentajat kannustavat pelistä kiinnostuneita sähköpyörätuolin käyttäjiä.

Ensimmäinen sarjaottelu toimi näyttöotteluna myös lajin ensimmäisille suomalaisille tuomareille. Koulutetut tuomarit olivat edellytys sarjan käynnistymiselle. Sähköpyörätuolijalkapalloa pelataan pitkälti jalkapallosta tutuin säännöin, mutta pyörätuolit tuovat sääntöihin omat vaativat lisämausteensa. Tuomarikoulutuksen järjestivät yhteistyössä Suomen Sähköpyörätuolijalkapallo ry ja Suomen Palloliitto. Kouluttajana toimi tuomaripäällikkö Martin Bevan European Powerchair Football Association EPFA:sta.

Sähköpyörätuolijalkapallo on kehitetty pääosin Ranskassa 1980-luvulla, ja sen aktiivisia pelaajamaita ovat Ranskan lisäksi Iso-Britannia ja USA. Laji on aktiivisessa kehitysvaiheessa Suomen lisäksi myös muun muassa Tanskassa, Itävallassa ja Saksassa.

Suomessa sähkärifudista on pelattu vuodesta 2012, kun aktiiviset perheet perehtyivät lajiin ja sen mahdollisuuksiin. Lajin toimintaedellytyksiä kehittävä Suomen Sähköpyörätuolijalkapallo ry perustettiin 2013. Suomi on lajin kansainvälisen kattojärjestön FIPFA:n (Fedération Internationale de Powerchair Football Association) jäsenmaa.

Seuraava SM-sarjan ottelu pelataan lauantaina 5.12. klo 12.15 Ilpoisten pallohallissa Turussa.

Teksti: Eevu Heikura

Lisätiedot

  • FC Inter Powerchair, Turku, valmentaja ja joukkueenjohtaja, Suomen Sähköpyörätuolijalkapallo ry:n varapuheenjohtaja Erik Lundell, puh. 050 581 7280, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.www.facebook.com/Fcinterpowerchair
  • HJK Hurrikaanit, Helsinki, valmentaja Toni Grundström, puh. 040 570 3935, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja joukkueenjohtaja Eeva-Kaisa (Eevu) Heikura, puh. 045 239 7307, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.www.facebook.com/HJKHurrikaanit