Catani-stipendit Jukka Uusituvalle ja Eetu Salolle

VAU:n Tuomas Törrönen (oik.) luovutti Catani-stipendin Jukka Uusituvalle Liikuntamaassa. Eetu Salo ei päässyt paikalle stipendinluovutustilaisuuteen.

Vammaisten henkilöiden hiihdonopettajaksi kouluttautumiseen tarkoitetut Catani-stipendit jaettiin Liikuntamaa-messutapahtuman yhteydessä Tampereella. Tuhannen euron arvoisen stipendin saivat turkulainen Jukka Uusitupa ja jämsäläinen Eetu Salo.

Stipendit tulee käyttää Suomen Hiihdonopettajat ry:n (SHORY) järjestämälle hiihdonopettajakurssille osallistumisesta aiheutuviin kuluihin.

Uusitupa on Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry:n liikuntatoimikunnan ja Turussa toimivan soveltavan alppihiihdon Iloski-seuran jäsen.

– Omien lasten alppihiihtoharrastuksen kautta olen aikaisemmin toiminut aktiivisesti alppihiihdon parissa. Nyt eläkkeelle jäätyäni haluaisin vielä olla mukana kehittämässä alppihiihtoharrastusta erityisesti aikuisten ja iäkkäämpien vammaisten keskuudessa, Uusitupa, 65, kertoi.

Salo on nuorempana sairastanut lastenreumaa ja oli sen kautta usein Himoksen erityisliikkujien päivillä mukana. Hän ei vammattomana henkilönä aivan kirjaimellisesti täyttänyt stipendin kriteereitä, mutta Catani-stipendin hengen mukainen hänen palkitsemisensa ehdottomasti oli.

– Viime kaudella aloitin hiihdonopettajana Himoset Hiihtokoulussa, mutta hiihdonohjaajakurssi olisi tarkoitus käydä vasta nyt tulevalla kaudella, Salo, 21, kertoi.

– Viime kauden aikana huomasin millaisen elämyksen vammaisliikkujalle voi tarjota ja kiinnostuin soveltavasta opetuksesta todella paljon. Lastenreumaa sairastaessani en päässyt välillä laskemaan ollenkaan, ja näin jälkikäteen mietittynä haluan opettaa niitä, jotka haluavat mutta eivät välttämättä omatoimisesti pääse laskemaan, hän jatkoi.

Guy Catani – jonka mukaan stipendi on nimetty – toimi pitkään Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtajana. Hän on tehnyt pitkään työtä soveltavan alppihiihdon hyväksi ja stipendijärjestelmän avulla tekee sitä yhä eläkkeelle jäämisensä jälkeenkin.