Soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun opinnäytetyöstipendit Shemeikalle ja Kilkille

Virpi Pennanen (vas.), Mia Kilkki, Piia Korpi ja juontaja Jarppi Duudsoneista.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry ja Soveltava Liikunta SoveLi ry myöntävät kahden vuoden välein stipendejä ansioituneille soveltavaa liikuntaa ja vammaisurheilua käsitteleville opinnäytetöille.

Tänä vuonna 500 euron arvoiset stipendit myönnettiin rovaniemeläiselle Maarit Shemeikalle ja kaarinalaiselle Mia Kilkille.

Shemeikka teki opinnäytetyönsä ”Liikunta on hyvä ihmiselle” – Seniorikerho osana erityisliikuntapalveluita Lapin ammattikorkeakoulun terveyden edistämisen koulutusohjelmassa. Kilkki laati opinnäytteensä Liikuntatoiminnan kehittäminen neuroliikkujille – liikuntaseurojen kokema yhteistyön ja koulutuksen tarve lajinsa soveltamisessa Turun ammattikorkeakoulun kuntoutuksen koulutusohjelmassa.

Shemeikan työ käsittelee Rovaniemen kaupungin erityisliikuntapalveluiden järjestämää, ikääntyville kehitysvammaisille henkilöille suunnattua liikunnallista Seniorikerhoa ja erityisesti kerholaisten omakohtaisia kokemuksia kerhosta.

– Shemeikka antaa työssään äänen helposti pimentoon jäävälle kohderyhmälle. Hän tarjoaa arvokkaita näkökulmia vastaavanlaista liikuntatoimintaa suunnitteleville ja vahvoja perusteluja ikääntyvien kehitysvammaisten henkilöiden huomioimiselle kuntien liikuntatoiminnassa, stipendipäätöksistä vastanneet Piia Korpi VAU:sta ja Virpi Pennanen SoveLista mainitsevat perusteluissaan.

Kilkki käsittelee opinnäytetyössään yhteistyömallia liikuntaseurojen, kunnan ja vammaisjärjestöjen välillä paikallisen liikuntatarjonnan kehittämiseksi neurologisen sairauden tai vamman vuoksi toimintarajoitteisille aikuisille.

– Kilkin työ tuo ansiokkaasti esille seurojen tuen tarpeita soveltavan lajitoiminnan aloittamisessa sekä eri toimijoiden rooleja sujuvassa alueellisessa yhteistyössä. Työllä on erittäin paljon käytännöllistä arvoa ja sovellettavuutta, Korpi ja Pennanen perustelevat.

Stipendihakemuksia tuli yhteensä 13, joista Shemeikan ja Kilkin työt valittiin palkittavaksi. Stipendit jaettiin Apuväline 2015 -messuilla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa lauantaina 7.11. Maarit Shemeikka ei päässyt paikalle stipendinjakotilaisuuteen.