Eliel Nikkola löysi tiensä Vehmaisten urheilukentältä down-urheilijoiden MM-kilpailuihin Etelä-Afrikkaan

Kuva: Eliel Nikkola

Tamperelainen Eliel Nikkola, 17, tekee ensiesiintymisensä kansainvälisillä yleisurheilukentillä, kun hän osallistuu down-urheilijoiden IAADS-järjestön yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailuihin Etelä-Afrikan Bloemfoenteinissa 21.–27. marraskuuta 2015.

Nikkolan lajit ovat 100 metrin juoksu, pituushyppy, kolmiottelu (100 m, pituus, kuula) ja 4x100 metrin viesti yhdessä Suomen joukkueen kolmen muun urheilijan – kouvolalaisen Joonas Elon, iittiläisen Jani Töyrylän ja kotkalaisen Juho Oksmanin – kanssa.

Kehitysvammaisten urheilijoiden kohdalla pääsy kansainvälisille kilpakentille ei ole pelkästään kiinni kovasta harjoittelusta ja urheilijan lahjakkuudesta, vaan pitkälti myös siitä löytyykö mahdollisuuksia harrastaa ja kilpailla.

Eliel Nikkolan yleisurheiluhenkiset vanhemmat veivät pojan jo pienenä kaupunginosaseura Vehmaisten Urheilijoiden harjoituksiin. Kilpailumahdollisuuksien löytyminen vaati vähän sattumaakin.

– Kerran selasin teksti-tv:tä ja siellä oli uutinen (Toisenlaiset frendit -tv-sarjasta tutusta) Sanna Sepposesta, joka oli voittanut Special Olympics -kisoissa alppihiihdosta kultaa. Uutisessa oli mainittu VAU. Lähdin googlaamaan sitä ja löysin sivuilta Special Olympicsin sekä Elielin ikäisille sopivat Junior Games -kisat. Siitä se sitten lähti, selvittää Elielin äiti Lila Nikkola.

Junior Games -kisat, jotka järjestetään tänäkin syksynä 25. marraskuuta Jyväskylän Hipposhallissa, on suunnattu vammaisille ja erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Kisoihin osallistuu yli 350 kilpailijaa.

– Junior Games -kisat oli minun ensimmäiset isot kisat. Siellä oli hienoa. Sain hopeaa kolmiottelussa, Eliel Nikkola kertoo.

Kehitysvammaisille urheilijoille ei ole tarjolla yleisurheilukilpailuja ruuhkaksi asti. Seuraava askel urheilullisen Elielin uralla olivatkin jo SM-kilpailut, joista Etelä-Afrikan MM-kisoihinkin valmentajaksi lähtevä Jukka Lahti hänet bongasi. Muutama vuosi ensimmäisten Junior Games -kisojensa jälkeen Nikkola lähtee ensimmäisiin isoihin kansainvälisiin arvokilpailuihinsa.

Etelä-Afrikan MM-kilpailuihin lähtevä Suomen nelikko on sopiva sekoitus kokemusta ja nuoruuden intoa. Joonas Elo ja Jani Töyrylä ovat olleet jo useana vuonna down-urheilijoiden MM- ja EM-kilpailuissa ja saavuttaneet runsaasti mitaleita. Alle parikymppiset Nikkola ja Juho Oksman voivat imeä oppia rutinoituneilta joukkuetovereiltaan.

Down-urheilijoiden yleisurheilun IAADS MM-kilpailut, Bloemfoentein, Etelä-Afrikka, 21.–27.11.2015

Suomen joukkue (suluissa lajit)

  • Joonas Elo, Kouvola (kuula, keihäs, 4x100 m viesti)
  • Jani Töyrylä, Iitti (100 m, keihäs, kolmiottelu, 4x100 m viesti)
  • Juho Oksman, Kotka (kolmiottelu, 4x100 m viesti)
  • Eliel Nikkola, Tampere (100 m, pituus, kolmiottelu, 4x100 m viesti)

Valmentaja

  • Jukka Lahti, Petäjävesi