Jani Töyrylä ja Joonas Elo mitaleilla down-urheilijoiden yleisurheilun MM-kilpailuissa

Juho Oksman (vas.), Joonas Elo, Eliel Nikkola ja Jani Töyrylä. Kuva: IAADS World Championships Team Finland

Iittiläinen Jani Töyrylä voitti kaksi kultamitalia ja yhden pronssin down-urheilijoiden yleisurheilun MM-kilpailuissa Etelä-Afrikan Bloemfoenteinissa 21.–27. marraskuuta. Töyrylä voitti Mosaic-luokan keihäänheiton ja kolmiottelun sekä sijoittui kolmanneksi sadalla metrillä.

Suomalaisten neljän mitalin saldon täydensi kouvolalainen Joonas Elo, joka voitti hopeaa T21-luokan keihäänheitossa.

Kokeneiden arvokisakävijöiden Töyrylän ja Elon lisäksi suomalaisurheilijoista kisoihin osallistuivat ensikertalaisina kotkalainen Juho Oksman ja tamperelainen Eliel Nikkola. He jäivät vielä tällä kertaa mitalien ulkopuolelle.

– Pojat ovat tyytyväisiä suorituksiinsa ja tulokkaat Juho ja Eliel selviytyivät loistavasti, summasi valmentaja Jukka Lahti kisarupeaman.

Neljän urheilijan joukkue mahdollisti suomalaisille myös viestiin osallistumisen. Nelikko juoksi 4x100 metrin viestissä viidenneksi ajalla 69,68.

Etelä-Afrikan kisat olivat järjestyksessään kolmannet down-urheilijoiden kansainvälisen IAADS-järjestön yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut. Kisoissa urheilijat on jaettu kahteen luokkaan tasapuolisen kilpailuasetelman varmistamiseksi. T21-luokassa kilpailevat urheilijat, joilla on downin oireyhtymän yleisin muoto, trisomia 21. Mosaic-luokassa kilpailevat urheilijat, joilla on harvinaisempi downin oireyhtymän muoto.

Down-urheilijoiden yleisurheilun MM-kilpailut, Bloemfoentein, Etelä-Afrikka 21.–27.11.2015

T21-luokka

• 100 m: 14) Eliel Nikkola, Suomi 15,85.
  • Pituus: 8) Eliel Nikkola, Suomi 3,25.
  • Kuula: 4) Joonas Elo, Suomi 9,31.
  • Keihäs: 2) Joonas Elo, Suomi 25,47.
  • 3-ottelu: 7) Eliel Nikkola, Suomi 1861 (100 m: 15,12, pituus: 3,00, kuula: 6,64),… 10) Juho Oksman, Suomi 1448 (100 m: 17,26, pituus: 3,02, kuula: 5,58).

Mosaic-luokka

• 100 m: 3) Jani Töyrylä, Suomi 15,97.
  • Keihäs: 1) Jani Töyrylä, Suomi 30,25.
  • 3-ottelu: 1) Jani Töyrylä, Suomi 1735 (100 m: 15,60, pituus: 3,22, kuula: 7,91).

4x100 m viesti (T21/Mosaic): 1) Portugali 60,49, 2) Italia 60,50, 3) Iso-Britannia 65,95,… 5) Suomi 69,68 (Jani Töyrylä, Eliel Nikkola, Joonas Elo, Juho Oksman).