SOLIA:n uusi toimipiste avautuu vuodenvaihteessa Seinäjoella

Johanna Lähdesmäki

Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA:n viides toimipiste avataan vuoden 2016 alussa Seinäjoelle, Pohjanmaan Liikunnan ja Urheilun toimitiloihin.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n alaisuudessa toimiva SOLIA vuokraa liikunnan ja urheilun apuvälineitä kaikille ilman vamma-, diagnoosi- tai järjestörajoja. SOLIA:n toimintaa rahoittaa Raha-automaattiyhdistys.

SOLIA:lla on entuudestaan toimintayksiköt Helsingissä, Maskussa, Kuopiossa ja Rovaniemellä, joten maantieteellisesti Seinäjoen yksikkö täyttää mainiosti Pohjanmaan kokoista aukkoa Länsi-Suomessa.

Seinäjoen yksikön vastuuhenkilönä aloittaa PLU:n harrasteliikuntapäällikkö Johanna Lähdesmäki, joka on toiminut aiemmin myös Seinäjoen kaupungin erityisliikunnan koordinaattorina. Lähdesmäki hoitaa SOLIA:n yksikköä oman työnsä ohessa. Vuokraamon päivystysaika on neljän tunnin pätkä yhtenä päivänä viikossa.

– Kaupungilla työskennellessäni tuli pyyntöjä yhdistyksiltä, että haluaisivat vuokrata välineitä, eli kyllä tämä on iso plussa alueen tarjontaan. Tämä antaa myös PLU:lle mahdollisuuden olla entistä paremmin kaikille avoin, Lähdesmäki sanoo.

SOLIA:n vuokraamo tulee PLU:n tiloihin Etelä-Pohjanmaan Elinkeinotalolle, jossa on myös paljon muita järjestötoimijoita.

– SOLIA:n yksikkö on tärkeä kaikkien alueella asuvien apuvälineitä tarvitsevien liikkujien kannalta, mutta sen avulla tehdään myös tätä tärkeää työtä näkyväksi kaikille muille, toteaa PLU:n aluejohtaja Aino-Maija Siren.

Siren sanoo tilojen olevan siivoamista vaille valmiit ottamaan välineistön vastaan. Alkuun välineitä jaetaan jonkin verran muista SOLIA:n toimipisteistä, ja SOLIA:n toimintaa pyörittävän Jukka Parviaisen mukaan vuoden 2016 määrärahoja käytetään Seinäjoen toimipisteen varustamiseen.

Seinäjoen SOLIA-vuokraamo tekee suomalaisesta liikunnan apuvälineiden vuokraustoiminnasta entistä kattavampaa. Suomalaiset toimijat ovat keskinäisen kilpailun sijaan lähteneet tekemään tiivistä, asiakaspalvelulähtöistä yhteistyötä, jonka näkyvä muoto on Välineet.fi-verkosto.

Verkostoon kuuluvat SOLIA, Kehitysvammaisten Tukiliiton alainen Malike, Pajulahden Soveltavan liikunnan osaamis- ja resurssikeskus, Satakunnan ammattikorkeakoulu sekä Respecta. Lisäksi Välineet.fi-verkostoon kuuluu liikuntavälineitä vuokraavista kaupungeista Oulu, Turku ja Jyväskylä. Välineet.fi-sivustolla on listattuna myös kaikki soveltavia lasketteluvälineitä vuokraavat laskettelukeskukset.

Lisätiedot liikunnan apuvälineiden vuokraamotoiminnasta Suomessa: www.välineet.fi ja www.vammaisurheilu.fi/palvelut/solia