Pajulahti Games 2016 – Rioon lähtijöitä maalipallossa, istumalentopallossa ja yleisurheilussa

Petri Posio, Erkki Miinala, Jarno Mattila

Rio de Janeirossa syyskuussa järjestettävät kesäparalympialaiset tuovat lisälatausta Nastolan Liikuntakeskus Pajulahdessa 22.–24. tammikuuta järjestettävään kansainväliseen Pajulahti Games -vammaisurheilutapahtumaan.

Kuuden lajin kilpailutapahtumassa nähdään Rioon lähteviä urheilijoita kolmessa lajissa: maalipallossa, istumalentopallossa ja yleisurheilussa. Näiden lisäksi Pajulahdessa kilpaillaan voimanostossa, sokkopingiksessä ja judossa.

Yleisurheilussa Pajulahdessa kilpaillaan lauantaina 23.1. SM-hallikilpailuissa, ja osallistujalistasta löytyvät mm. viime syksyn parayleisurheilun ratakelauksen 200 metrin MM-kultamitalisti Amanda Kotaja ja samojen kisojen kolminkertainen mitalisti Henry Manni.

Istumalentopallossa pelataan naisten maajoukkueturnaus. Viime vuoden EM-kilpailuissa kuudenneksi sijoittuneelta Suomelta jäi paralympiapaikka saamatta, mutta turnauksessa on mukana Euroopan mestaruuden myötä Rion paikan varmistanut Ukraina. Venäjä, Hollanti ja Iso-Britannia täydentävät kovatasoisen turnauksen.

Maalipallossa Pajulahdessa pelataan miesten ja naisten maajoukkueturnaukset, ja mukana on yhteensä peräti kymmenen Rion paralympialaisiin lähtevää maata: Suomi, Liettua, Turkki, Saksa ja Ruotsi miehissä sekä USA, Venäjä, Turkki, Israel ja Ukraina naisissa. Pajulahden joukkueista vain Iso-Britannian miehet ja Suomen naiset eivät onnistuneet saamaan paikkaa Rioon.

– Pajulahti Games on todella hyvä avausturnaus paralympiavuodelle, kun Pajulahteen saapuu peräti puolet Rion kymmenestä miesten joukkueesta. Varmasti etenkin Turkin kohtaaminen on erityisen mieluisaa joukkueellemme, sillä voimme maksella hieman kalavelkoja viime kesän EM-finaalin katkerasta 8–9-tappiosta, toteaa Suomen miesten joukkueen avainpelaajiin kuuluva Erkki Miinala.

Suomi on hallitseva paralympiavoittaja miesten maalipallossa Lontoon kisoista 2012 ja kuuluu voittajasuosikkeihin myös Riossa, kunhan runkopelaajat Miinala, Petri Posio ja Jarno Mattila ovat kunnossa. Kesän 2015 EM-kilpailuissa Miinala pelasi selkävaivaisena, ja lopulta espoolaisen selästä leikattiin välilevynpullistuma joulukuussa. Hän ei ehdi pelikuntoon vielä Pajulahteen.

– Mikäli oma kuntoutumiseni sujuu hyvin, eikä enempää terveydellisiä takaiskuja joukkueelle tule, niin meillä on todella hyvät mahdollisuudet puolustaa paralympiakultaamme onnistuneesti. Kilpailu on maailmalla tällä hetkellä todella kovaa, ja vastassa Riossa on nälkäisiä vastustajia, Miinala sanoo viitaten eritoten isäntämaa Brasiliaan, joka hävisi Suomelle Lontoon finaalissa, mutta maksoi takaisin vuoden 2014 MM-finaalissa Espoossa.

Voimanostossa Pajulahti Games -tapahtuman yhteydessä järjestetään liikuntavammaisten penkkipunnerruksen SM-kilpailut. Sokkopingiksessä järjestetään kansainvälinen turnaus, johon osallistuu pelaajia Suomen lisäksi Saksasta, Ruotsista, Italiasta, Sveitsistä, Liettuasta ja Ranskasta. Judossa järjestetään kehitysvammaisten judokoiden turnaus, johon osallistuu judokoita Suomen lisäksi Sveitsistä.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ja Liikuntakeskus Pajulahti järjestävät vammaisurheilun kansainvälisen Pajulahti Games -kilpailutapahtuman kuudetta kertaa. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Vammaisurheilun kansainvälinen Pajulahti Games -kilpailutapahtuma, Liikuntakeskus Pajulahti, Nastola 22.–24.1.2016

Lajit

  • Istumalentopallo, naisten maajoukkueturnaus, tennishalli, 22.–24.1. Maat: Suomi, Ukraina, Venäjä, Hollanti, Iso-Britannia. Huom! Suomi, Ukraina ja Venäjä pelaavat keskenään alueellisen rankingturnauksen jo torstaina 21.1.
  • Maalipallo, miesten ja naisten maajoukkueturnaus, liikuntahalli ja päätalon palloilusali, 22.–24.1. Maat: Miehet: Suomi, Liettua, Turkki, Saksa, Ruotsi, Iso-Britannia. Naiset: Suomi, USA, Venäjä, Turkki, Israel, Ukraina.
  • Sokkopingis, miesten ja naisten kansainvälinen turnaus, päätalon luokkahuoneet, 22.–23.1. Maat: Suomi, Saksa, Ruotsi, Italia, Sveitsi, Liettua, Ranska
  • Yleisurheilu, liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisten sekä elinsiirron saaneiden avoimet SM-hallikilpailut, Pajulahti-halli, 23.1. klo 14.00–17.00.
  • Voimanosto, liikuntavammaisten SM-kilpailut, Pajulahti-halli, 23.1. klo 13.00
  • Judo, kehitysvammaisten judokoiden turnaus, Nikula-halli, 23.1. klo 10.00–15.00. Maat: Suomi, Sveitsi

Kilpailujen aikataulut ja lisätiedotwww.pajulahtigames.fi