Pajulahti Games 2016: Istumalentopallonaiset idän kovan kaksikon kyydissä

Naisten istumalentopallo otti varaslähdön vammaisurheilun kansainväliseen Pajulahti Games -tapahtumaan, kun Suomi, Ukraina ja Venäjä kohtasivat jo torstaina Euroopan alueellisen rankingturnauksen merkeissä. Varsinainen kuuden lajin Pajulahti Games -kilpailutapahtuma alkaa Liikuntakeskus Pajulahdessa perjantaina ja kestää sunnuntai-iltapäivään saakka.

Euroopan maat on istumalentopallossa jaettu kolmeen alueelliseen lohkoon, ja kun yhden lohkon muodostavat Suomi, Ukraina ja Venäjä kaikki osallistuivat Pajulahti Games -turnaukseen, avautui tilaisuus pelata erillinen rankingturnaus, josta oli mahdollista kerätä pisteitä rankingtaulukkoon.

Suomi joutui kovaan kyytiin, sillä Ukraina ja Venäjä ovat edellisvuoden EM-kilpailujen ykkönen ja kakkonen. Suomi hävisi Venäjälle 0–3 (9–25, 18–25, 14–25) ja Ukrainalle 0–3 (12–25, 19–25, 18–25).

– Ajoittain saimme hyviä onnistumisia, mutta hyvin ailahtelevaa pelimme oli. Vastaanotto kangerteli ja syötöt jäivät liian usein pliisuiksi. Toki vastuskin oli kova, Euroopan kaksi parasta maata, Suomen pelaaja Anne Mäki totesi.

Tuusulalainen Mäki tutustui istumalentopalloon kokeilutapahtumassa vuonna 1997 ja kuuluu maajoukkueen kokeneimpaan kalustoon. Mäki, Petra Pakarinen ja Annukka Jäätteenmäki ovat yhä mukana joukkueesta, joka osallistui vuoden 2004 Ateenan paralympialaisiin. Suomi sijoittui Ateenassa kuudenneksi, eikä ole sen koommin paralympialaisiin naisten istumalentopallossa selviytynyt.

– Ateenan kisat olivat ensimmäiset, joissa naisten istumalentopallo oli virallisena lajina. Vielä ennen kisoja olimme pystyneet päihittämään USA:ta ja Kiinaakin, mutta niistä kisoista taso lähti kohoamaan. Muut maat ovat alkaneet panostaa lajiin, Mäki kertoi.

Nyt Suomi on vakiinnuttanut paikkansa Euroopan kuudenneksi parhaana maana. Vuoden 2014 MM-kilpailuissa Suomi sijoittui kahdeksanneksi, jota voi pitää erinomaisena suorituksena. Paralympialaisiin pääsee kahdeksan maata, mutta maanosakiintiöiden vuoksi esimerkiksi vuoden 2015 EM-kilpailuista varmisti paikkansa Rio de Janeiron paralympialaisiin vain kultamitalisti Ukraina. Venäjä, joka voitti Ukrainan Pajulahdessa 3–0, hakee paikkaa Rioon vielä keväällä Kiinassa pelattavasta karsintaturnauksesta.

Perjantaina alkaa istumalentopallossa varsinainen Pajulahti Games -turnaus, ja Venäjän, Ukrainan ja Suomen seuraksi liittyvät Hollanti ja Iso-Britannia. Anne Mäki arvioi, että Iso-Britannia Suomen pitää ehdottomasti pystyä voittamaan. Hollantikin on paremmin haastettavissa kuin kivikovat Ukraina ja Venäjä. Tosin Venäjä osallistuu turnaukseen kahdella joukkueella, mikä hieman tasoittaa voimasuhteita.

Perjantaina alkavat Pajulahdessa istumalentopalloturnauksen lisäksi myös maalipallon ja sokkopingiksen kansainväliset turnaukset. Lauantaina lajivalikoimaan lisätään vielä yleisurheilu, voimanosto ja judo. Kilpailutapahtuma huipentuu sunnuntaina maalipallon ja istumalentopallon mitaliotteluihin.

Vammaisurheilun kansainvälinen Pajulahti Games -kilpailutapahtuma, Liikuntakeskus Pajulahti, Nastola

Istumalentopallo, naiset

Euroopan alueellinen rankingturnaus

Ottelut

  • Venäjä–Ukraina 3–0 (25–19, 25–19, 25–20)
  • Venäjä–Suomi 3–0 (25–9, 25–18, 25–14)
  • Suomi–Ukraina 0–3 (12–25, 19–25, 18–25)

Loppusijoitukset

  • 1) Venäjä    2 2 0 0 0 6–0 150–99     6
  • 2) Ukraina   2 1 0 0 1 3–3 133–124   3
  • 3) Suomi     2 0 0 0 2 0–6 90–150     0

Perjantaista sunnuntaihin naisten istumalentopallossa pelataan varsinaista Pajulahti Games -turnausta, johon osallistuvat Suomi, Ukraina, Venäjä 1, Venäjä 2, Hollanti ja Iso-Britannia.

Lisätiedot Pajulahti Games -kilpailutapahtumastawww.pajulahtigames.fi