Kelkkajääkiekkomaajoukkue hakee nostetta C-sarjan MM-kilpailuista Serbiasta

Suomen maajoukkue osallistuu kelkkajääkiekon C-sarjan MM-kilpailuihin, jotka pelataan Serbian Novi Sadissa 23.–25. helmikuuta 2016.

Vuosi sitten Suomi karsi Helsingissä pääsystä B-sarjan MM-kilpailuihin Itävaltaa vastaan, mutta jäi rannalle kisoista maalin tappion myötä. Nyt maajoukkueeseen on noussut uusia pelaajia, kenties mielenkiintoisimpana heistä Palvelualojen ammattiliitto PAM:n toiminnanjohtaja Jyrki Konola.

Aikaisemmin mm. Antti Rinteen erityisavustajana toimineen Konolan vasen jalka jouduttiin amputoimaan polvesta alaspäin syövän seurauksena hänen ollessaan teini-ikäinen.

Suomi kohtaa C-sarjan MM-turnauksessa Itävallan sekä Belgian ja Hollannin yhdistelmäjoukkueen. Turnauksen voittaja etenee vuoden 2017 B-sarjan MM-kilpailuihin. B-sarjan kisojen kolme parasta joukkuetta puolestaan etenevät paralympiakarsintaan, joten teoriassa Suomellakin on tie vielä auki aina vuoden 2018 Pyeongchangin talviparalympialaisiin.

Todellisuudessa kelkkajääkiekko on Suomessa kuitenkin vielä melko uusi laji ja maajoukkueen kansainvälinen kokemus on ohutta. Se on sinänsä erikoista, sillä laji on kehitetty Ruotsissa jo 1960-luvulla. Suomen sijaan laji levisi kuitenkin ensin Norjaan, josta on tullut yksi lajin menestyneimmistä maista kautta aikojen.

– Kävimme 80-luvulla tutustumassa lajiin Ruotsissa ja kokeilutapahtumia on järjestetty, mutta pitkään ei ollut resursseja ottaa uusia lajeja toimintaan ja toisaalta halukkaita pelaajia ei löytynyt riittävästi. Vähän väliä Ruotsista ja Norjasta kyllä kyseltiin, miksei Suomesta ole joukkuetta turnauksissa, kertoo pitkään suomalaisen vammaisurheilun parissa työskennellyt Harri Lindblom Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:sta.

2000-luvulla kelkkajääkiekko on lajiaktiivien voimin alkanut hiljalleen ottaa tuulta siipiensä alle. Toimintaa on tällä hetkellä Helsingin Karhu-Kissoissa, Tampereen Tapparassa, Jyväskylän JYPissä ja Oulun Kärpissä. Kevään aikana lajia pyritään rantauttamaan Turkuun.

– Tavoitteena olisi saada SM-sarja pystyyn. Pelaajia on tällä hetkellä noin 30, sanoo maajoukkuemaalivahti ja viimeiset noin kahdeksan vuotta lajia aktiivisesti eteenpäin viemässä ollut Timo Karko.

Toistaiseksi kelkkajääkiekko toimii vielä Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n alaisuudessa, mutta keskusteluja lajin integroimisesta Jääkiekkoliittoon on käyty. Jo nyt Jääkiekkoliitto tekee kelkkajääkiekon kanssa yhteistyötä mm. leiritysten muodossa.

C-sarjan MM-kilpailut ovat osa Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n kehitysprojektia, jonka ansiosta Suomen joukkueenkin kulut turnauksesta jäävät hyvin pieniksi. Kehitysprojektista löytyy selitys myös sille, että turnaus pelataan Serbiassa, vaikka maasta ei ole edes joukkuetta mukana. Novi Sadissa on mukana turnauksen ulkopuolella myös Euroopan naisten joukkue, jossa pelaa myös suomalainen Annika Santanen.

Suomen joukkue kelkkajääkiekon C-sarjan MM-kilpailuihin Novi Sadiin

Pelaajat

  • Timo Karko (mv)
  • Aki Alestalo
  • Markku Hirvelä
  • Sakari Nuutinen
  • Harri Kangastie
  • Jani Roponen
  • Lasse Pakarinen
  • Jyrki Konola
  • Markku José Lara Vesikansa

Valmentaja

  • Antti Kangas

Huoltajat

  • Esko Laine
  • Antti Hirvelä

Joukkueenjohtaja

  • Petri Ryhänen

LisätiedotKelkkajääkiekkomaajoukkuen Facebook-sivut

Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n uutinen C-sarjan MM-kilpailuista