Mauri Kuotola: ”Kisat on porkkana itsensä kunnossa pitämiseen”

Mauri Kuotola asuu maaseudun rauhassa Janakkalan Kuotolanjärven rannalla maatilan töissä poikaansa autellen. Ilman elinsiirron saaneiden kansainvälisiä arvokilpailuja 66-vuotias Kuotola tuskin olisi päässyt näkemään maailmaa niin paljon kuin viimeisen reilun vuosikymmenen aikana on nähnyt.

– Aikoinaan paikallisyhdistyksen kaverit innostivat urheilun pariin ja lähtemään kisoihin, enkä ole joutunut kyllä katumaan. On saanut nähdä yhtä sun toista ja tutustunut ihmisiin eri puolilta maailmaa, kertoo Kuotola, jonka munuaisensiirrosta tulee kesällä 17 vuotta.

Hänen edelliset arvokisansa olivat Krakovan EM-kilpailut 2014 ja sitä ennen Etelä-Afrikan Durbanissa järjestetyt MM-kilpailut 2013. Tänä kesänä ei tarvitse lähteä pidempään reissuun, sillä kisat järjestetään Vantaalla, 80 kilometrin päässä kotitiluksilta.

Kuotola on yksi viime vuosien menestyneimmistä suomalaisurheilijoista elinsiirron saaneiden kisoissa. Krakovan EM-kilpailuista 2014 hän toi kotiin kolme kultaa, yhden hopean ja yhden pronssin.

– On tullut pärjättyä. Se on kai se porkkana, että on tullut lähdettyäkin kisoihin ja että tulee pidettyä itsensä kunnossa siinä sivussa, pohtii Kuotola, jolle edessä ovat uran toiset kotikilpailut. Hän oli mukana myös vuoden 2008 Rovaniemen talvilajien MM-kilpailuissa. 

Hänen perinteiseen lajikattaukseensa kisoissa ovat kuuluneet 100 ja 200 metrin juoksut, korkeushyppy, 50 metrin vapaauinti ja keilailun parikilpailu. Vantaan lajiohjelmassa ensimmäinen yleisurheilupäivä ja keilailun parikilpailupäivä näyttävät osuvan päällekkäin.

– Harmittaa tietysti, jos keilailu jää välin, etenkin parini Wilénin Jorman puolesta. Hänen kanssa on keilattu monissa kisoissa ja pärjättykin joskus, sanoo Kuotola, joka harkitsee ottavansa tilalle lajivalikoimaan 400 metrin juoksun.

Kuotola käy viikoittain uimassa, keilaamassa, pelaamassa lentopalloa sekä Leppäkosken Woiman veteraaniyleisurheilijoiden harjoituksissa. Kun maatilallakin on tarjolla runsaasti hyötyliikuntaa, ei ole ihme, että janakkalalainen on menestynyt kisoissa.

Lisätiedot elinsiirron saaneiden EM-kilpailuistawww.vantaa2016.fi