Paralympiamitalisti Labrecque auttaa Suomen valmennusta pyörätuolirugbyn paralympiakarsinnassa

Benoit Labrecque

Kanadalaisvalmentaja Benoit Labrecque toimii Suomen maajoukkuevalmennuksen apuna Pariisissa 16.–22. huhtikuuta pelattavassa pyörätuolirugbyn paralympiakarsintaturnauksessa. Pariisin turnauksessa pelaa kuusi joukkuetta, joista kaksi saa paikan syyskuussa Rio de Janeirossa järjestettäviin paralympialaisiin.

Suomen joukkue sai helmikuussa uuden valmennuskaksikon, Jussi Immosen ja Osku Kuutamon. Samoihin aikoihin Suomelle avautui takaportin kautta tilaisuus tavoitella vielä paikkaa Rion paralympialaisista, kun Irlanti jättäytyi pois Pariisin karsintaturnauksesta.

Koripallovalmentajataustaisen Immosen ja Pajulahden valmennuskeskuksen vammaisurheilukoordinaattorina toimivan Kuutamon tausta pyörätuolirugbyn parista on vielä sen verran ohut, että pyörätuolirugbyn lajiliittona toimiva Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU päätti kartoittaa kaksikolle tukea Pariisin turnaukseen.

– Teen parhaani auttaakseni Suomen joukkuetta karsintaturnauksessa ja yritän antaa uusille valmentajille mahdollisimman paljon tietoa, Labrecque sanoo.

Labrecque tutustui pyörätuolirugbyyn quebeciläisessä kuntoutuskeskuksessa 90-luvun puolivälissä hänen isänsä saatua aivoinfarktin. Lajin kehittämiseen intohimolla suhtautuva Labrecque opetteli lajin saloja paljon itsekseen videoiden välityksellä, kunnes tapasi lajin legendoihin kuuluvan valmentajan Joe Soaresin, jonka apuvalmentajana hän toimi 2000-luvun alussa Kanadan maajoukkueessa.

Vuoden 2004 Ateenan paralympialaisten jälkeen Labrecque otti vastaan Kanadan päävalmentajan tehtävän ja johdatti joukkueen MM-pronssille 2006 ja paralympiapronssille 2008. Tämän jälkeen hän on valmentanut Sveitsiä ja Ruotsia sekä pitänyt lajin valmennusklinikoita ympäri maailmaa.

Mielenkiintoiseksi Labrecquen pestin Suomen maajoukkueessa tekee se, että hän on tällä hetkelläkin Ruotsin maajoukkueen päävalmentaja. Labrecque johdatti Ruotsin Rion paralympialaisiin trillerimäisellä 58–57-voitolla Tanskasta syksyn 2015 Pajulahden EM-kilpailujen välierässä.

EM-kilpailujen finaalissa Ruotsi piinasi ylivoimaisena suosikkina otteluun lähtenyttä Iso-Britanniaa, vaikka joutui lopulta taipumaan 48–49-tappioon. Labrecque osoitti Pajulahdessa pystyvänsä ottamaan käytettävissä olevasta materiaalista kaiken mahdollisen irti. Sitä taitoa tullaan tarvitsemaan myös Pariisin karsintaturnauksessa.

– Kaikki vastustajamme Pariisissa ovat meitä korkeammalla maailmanrankingissa. Emme ole suosikkeja, mutta tulemme tekemään parhaamme, Labrecque lupaa.

– Suomen pelaajat tietävät jo, miten pelata pyörätuolirugbya. Kysymys on enemmän siitä, mitä tehdä juuri minäkin hetkenä, hän jatkaa.

Suomen lisäksi Pariisin karsintaturnaukseen osallistuvat Yhdysvallat, Ranska, Tanska, Saksa ja Uusi-Seelanti.

Pariisin karsintaturnauksen otteluohjelma