Juhani Kokolle villi kortti Rion paralympialaisten voimanostoon

Juhani Kokko

Ylikiiminkiläinen Juhani Kokko sai villin kortin Rio de Janeiron paralympialaisten voimanostoon.

– Tiesin toki, että villiä korttia on haettu, mutta on tämä silti aika iso iloinen yllätys, 59-kiloisten sarjassa nostava Kokko totesi.

Kokko, 29, edusti Suomea liikuntavammaisten voimanostossa vuoden 2008 paralympialaisissa Pekingissä. Tuolloin hän sijoittui 11:nneksi 52-kiloisten sarjassa.

Kokko vammautui auto-onnettomuudessa vuonna 1996. Vuosituhannen vaihteen jälkeen fysioterapeutti houkutteli miehen kokeilemaan penkkipunnerrusta, joka on liikuntavammaisten voimanoston ainoa laji.

– Arjen liikkuminen helpottuu, kun on vartalossa enemmän voimaa. Siitä kokeilusta sitten innostuin lajista, Kokko kertoi.

Kokko treenaa Oulunsalossa valmentajansa Raimo Savalojan ohjauksessa. Silloin tällöin hän treenaa yhdessä myös kahden muun oululaisen kansainvälisen tason liikuntavammaisen nostajan Harri Kauppilan ja Janne Piipposen kanssa.

Vuoden 2013 EM-kilpailuissa Venäjällä Kokko voitti 59-kiloisten sarjan pronssia 140 kilon nostolla. Miehen ennätys on 150 kiloa, jonka hän nosti SM-kilpailuissa viime vuonna. Kansainvälisissä rankingkilpailuissa on noussut parhaimmillaan 148 kiloa.

– Ennätystä lähdetään parantamaan. Sijoitustavoitetta on vaikea arvioida, kun ei vielä tiedä keitä muita on mukana, Kokko sanoi.

Kokolla on henkilökohtainen villi kortti Rion paralympialaisiin. Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö valitsee kisoihin lähtevät urheilijat ja Suomen Paralympiakomitean hallitus vahvistaa valinnat. Suurin osa paralympiajoukkueesta julkistetaan 1. kesäkuuta. Rio de Janeiron paralympialaiset käydään 7.–18. syyskuuta.