Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU koordinoimaan kuntien erityisliikunnan verkostoa

Riikka Juntunen

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU saa koordinoitavakseen kuntien erityisliikunnan verkoston. Suomen kunnissa on noin sata erityisliikunnanohjaajaa, ja pienemmissä kunnissa erityisliikunta on osana liikunnasta vastaavien työntekijöiden työnkuvaa.

Kuntien erityisliikunnan koordinointi on aiemmin ollut opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa. Sen jälkeen, kun ministeriön erityisliikunnan suunnittelija Kari Koivumäki jäi eläkkeelle syksyllä 2015, VAU esitti ministeriölle olevansa valmis ottamaan verkoston koordinointivastuun.

VAU:n alaisuuteen perustettiin kuntien erityisliikunnan neuvottelukunta, joka kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Neuvottelukunnan tehtäviin kuuluu verkostotyön linjaaminen ja ohjaaminen.

Vuosiksi 2016–2019 nimetyn neuvottelukunnan puheenjohtajana toimii VAU:n toiminnanjohtaja Riikka Juntunen ja neuvottelukunnassa on lisäksi edustajia Valtion liikuntaneuvostosta, opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Soveltava Liikunta SoveLista, Liikuntatieteellisestä Seurasta, Ikäinstituutista ja Kuntaliitosta sekä kuntien edustaja.

– Tärkein tehtävämme on toimia tukena kuntien erityisliikuntaa järjestäville henkilöille ja kuunnella heidän tarpeitaan. Tiivistämme mm. yhteistyötä aluehallintovirastojen kanssa, Juntunen sanoo.

Kuntien erityisliikunnan koordinointivastuun vaihtumisen taustalla on uusi liikuntalaki, jonka myötä Valtion liikuntaneuvoston erityisliikunnan jaosto lakkautettiin. Nyt erityisliikunnan asiat käsitellään Valtion liikuntaneuvoston uudessa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvojaostossa, jonka käsiteltäväksi VAU:n alainen erityisliikunnan neuvottelukuntakin voi esittää asioita.

– Näen uuden liikuntalain ehdottomasti mahdollisuutena kehittää erityisliikuntaa osana suomalaista liikuntakulttuuria, mutta se vaatii toimivaa yhteistyötä, Juntunen painottaa.

Liikuntatieteellinen Seura on vastannut erityisliikunnan päivien ja erityisliikunnan symposion järjestämisestä sekä erityisliikunnanohjaajien kouluttajaverkoston koordinoinnista ja tulee tekemään niin jatkossakin. Seuraava erityisliikunnan symposio järjestetään torstaina 2.6. Scandic Park Helsingissä.

VAU:ssa yhteydenpidosta erityisliikunnanohjaajiin vastaa Tiina Siivonen, jonka titteliksi muuttuu samalla verkostokoordinaattori entisen tapahtumakoordinaattorin sijaan.

Kuntien erityisliikunnan neuvottelukunta 2016–2019

  • Riikka Juntunen, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry, puheenjohtaja
  • Tiina Siivonen, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry, sihteeri
  • Toni Piispanen, Valtion liikuntaneuvosto
  • Saku Rikala, Soveltava Liikunta Soveli ry
  • Jari Kanerva, Liikuntatieteellinen Seura
  • Elina Karvinen, Ikäinstituutti
  • Esa Yletyinen, Kuntien edustaja, Espoo
  • Kari Sjöholm, Kuntaliiton edustaja
  • Sari Virta, opetus- ja kulttuuriministeriö