Suomi isännöi vuoden 2017 maalipallon EM-kilpailuja Liikuntakeskus Pajulahdessa


Näkövammaisten urheilun kansainvälinen kattojärjestö IBSA on myöntänyt vuoden 2017 maalipallon Euroopan mestaruuskilpailut Suomeen. EM-kilpailut pelataan Liikuntakeskus Pajulahdessa Lahden Nastolassa 15.–23. syyskuuta 2017. Pelipäivät ovat 18.–22.9. A-sarjan EM-kilpailuissa pelaa maanosan kymmenen parasta miesten ja naisten maajoukkuetta.

Suomi on aiemmin isännöinyt maalipallon miesten ja naisten A-sarjan EM-kilpailuja vuonna 1991, jolloin kisat pelattiin niin ikään Lahdessa sekä naisten A-sarjan EM-kilpailuja Järvenpäässä vuonna 1999. Maalipallon edelliset MM-kilpailut pelattiin vuonna 2014 Espoossa.

Kisat järjestää maalipallon kansallisena lajiliittona toimiva Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU yhteistyössä Liikuntakeskus Pajulahden kanssa. Pajulahdessa on järjestetty viime vuosina tiuhaan kansainvälisiä vammaisurheilun arvokilpailuja, kuten sähköpyörätuolisalibandyn EM-kilpailut 2012 ja pyörätuolirugbyn EM-kilpailut 2015. Kansainvälistä huipputason maalipalloa Pajulahdessa pelataan vuosittain tammikuisessa Pajulahti Games -vammaisurheilutapahtumassa.

Suomi on yksi maalipallohistorian menestyneimmistä maista. Miesten maajoukkue puolustaa syyskuussa Riossa neljän vuoden takaista paralympiakultaa. Espoon MM-kilpailuissa 2014 ja Liettuan EM-kilpailuissa 2015 Suomen miehet sijoittuivat hopealle.

Naisten maajoukkue tekee paluuta terävimpään maalipalloeliittiin nuorennusleikkauksen jälkeen, ja Pajulahden kotikisat ovat erinomainen etappi tuolla matkalla.

– Kotimaassa järjestettävät arvokilpailut antavat lisäpotkua koko kansalliselle maalipallotoiminnalle. Tätä kautta toivotaan myös uusia nuoria löytyvän lajin pariin, jotta Suomi säilyttää paikkansa lajin mahtimaana myös tulevaisuudessa, sanoo EM-kilpailujen pääsihteeri Timo Pelkonen VAU:sta.

EM-kilpailut toimivat karsintaturnauksena vuoden 2018 maalipallon MM-kilpailuihin, jonne pääsevät ainakin Euroopan mestarijoukkueet niin miehissä kuin naisissa.

– Kisojen yhteydessä on tarkoitus järjestää myös avoimet veteraanien MM-kilpailut, jotka kokoavat vanhat maajoukkuepelaajat ympäri maailman Pajulahteen, Pelkonen kertoo.