Erityisliikunnan symposio: Kuntien rooli terveyden edistäjänä sote-uudistuksen jälkeisessä Suomessa mietitytti

Paula Risikko

Erityisliikunnan symposio keräsi Helsingin Scandic Park -hotelliin 125 osallistujaa, pääasiassa kuntien erityisliikunnanohjaajia ja järjestöjen työntekijöitä.

Liikuntatieteellisen Seuran järjestämän symposion pääteemana oli valmisteilla oleva sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus liikunnan näkökulmasta. Valtiovallan puolesta aihetta oli alustamassa eduskunnan 2. varapuhemies ja entinen peruspalveluministeri (2007–2011) sekä sosiaali- ja terveysministeri (2011–2014) Paula Risikko (kok.).

Risikko toisti perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan edellisviikon VAU:n haastattelussa kertoman asian, eli että sote-uudistuksen yhteydessä kuntien valtionosuusjärjestelmään on tulossa rahallinen kannuste, jotta kunnat jatkossakin panostaisivat terveyden edistämiseen, vaikka kasvavien sote-kustannusten pelko ei enää painakaan niiden siirtyessä maakuntien harteille.

– Mielestäni valtionosuusjärjestelmä on ollut liikaa sellainen, että kun teidän kunnalla on noin paljon ongelmia, niin te saatte nyt enemmän rahaa. Se on vinoutunut systeemi. Kunnille pitäisi maksaa siitä, että ennaltaehkäistään niitä tulipaloja, ei vain sammuteta niitä, Risikko kuvaili.

Kari Sjöholm

Risikon jälkeen symposiossa puhunut Kuntaliiton erityisasiantuntija Kari Sjöholm totesi, että Risikon esittelemälle kannustinmallille löytyy myös runsaasti vastustusta, sillä ennaltaehkäisevien toimenpiteiden arvioimiseen on vaikea löytää indikaattoreita.

Sjöholm oli kuitenkin Risikon kanssa samaa mieltä siitä, että kuntalaisten terveyden edistäminen on ensisijaisen tärkeä kuntien tehtävä myös jatkossa ja sen turvaamiseen täytyy löytyä toimivat kannusteet. Pelkällä rakenteiden uudistamisella ei nimittäin valtion ja kuntien taloutta kuntoon laiteta, sen sijaan kuntalaisten kuntoon laittamisella voisi olla tehokkaampi vaikutus.

– En usko puupennin vertaa, että sote-uudistus sellaisenaan tulee sitä arvioitua kolmen miljardin euron osuutta kestävyysvajeesta kuromaan umpeen ainakaan suunnitellussa aikataulussa, Sjöholm totesi.

Sjöholmin mukaan tärkeää sote-uudistuksessa on myös pitää huolta palveluketjujen toimivuudesta. Erityisesti erityisliikunta on sote- ja liikuntapalvelujen rajapinnalla – tai yhdyspinnalla, kuten Sjöholm mieluummin ilmaisi – sijaitseva osa-alue.

– Kuntien täytyy ottaa johtava rooli terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä, yhteistyössä maakuntien ja muiden toimijoiden kanssa. Kaikkien palveluketjujen toimivuus pitää tässä valmisteluprosessin aikana sopia maakunnan kanssa ihan käytännössä, Sjöholm summasi.