Vantaan elinsiirtoliikunnan symposiossa aiheet vaihtelevat kevyestä arkiliikunnasta Ironman-triathloniin

Krister Höckerstedt, Ari Harjula, David Howe, Judit Berente

Kansainvälinen elinsiirtoliikunnan symposio järjestetään 14.–15. heinäkuuta Vantaalla Rantasipi Airport Congress Centerissä. Symposio on osa Euroopan Unionin Erasmus+ Sport -ohjelman osarahoittamaa Elinsiirtoliikunnan viikko -tapahtumakokonaisuutta, joka järjestetään Vantaalla 10.–17.7. käytävien elinsiirron saaneiden EM-kilpailujen yhteydessä.

Symposiossa kuullaan puheenvuoroja liikunnan vaikutuksista ja merkityksestä ennen elinsiirtoa ja sen jälkeen. Verrattuna takavuosikymmenten varovaisuuteen liikunnan positiiviset vaikutukset elinsiirron jälkeen tunnistetaan alalla nykyään laajasti. Silti alan tutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden kokoontuminen yhteen Vantaan elinsiirtoliikunnan symposion kaltaisiin tapahtumiin on yhä harvinaista.

Vantaan symposion ja sitä edeltävien työpajojen (12.–13.7.) yhtenä päämääränä on kyetä asettamaan askelmerkkejä eri maiden elinsiirron saaneiden liikuntasuositusten yhtenäistämiseksi. Työpajoihin ja symposioon saapuu puhujia 11 maasta.

Symposio-ohjelman esitykset ovat pääasiassa tieteellisiä, mutta mukaan mahtuu myös omakohtaiseen kokemukseen perustuvia esityksiä. Perjantaina 15.7. tanskalainen fysioterapeutti Casper Palmvig kertoo, miten hän vuonna 2009 tehdyn sydämensiirron jälkeen harjoitteli täysimittaista Ironman-triathlonia varten ja lopulta suoritti sen viime vuonna.

Kaksipäiväisen symposion keynote-puhujina toimivat torstain osalta suomalaisen elinsiirtokirurgian huippunimet, professorit Krister Höckerstedt ja Ari Harjula. Perjantaina ensimmäisestä keynote-puheenvuorosta vastaa kanadalainen urheiluantropologi David Howe, joka puhuu potilas- ja urheilija-identiteeteistä. Perjantain toinen keynote-puhuja on eurooppalaisen elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien urheilujärjestön ETDSF:n puheenjohtaja, unkarilainen Judit Berente.

Elinsiirtoliikunnan viikko koostuu työpajojen ja symposion ohella myös elinsiirron saaneiden lasten ja nuorten leiristä (13.–15.7.) sekä ympäri pääkaupunkiseutua järjestettävistä Sporttitori-yleisötapahtumista (11.–16.7.), joissa pyritään levittämään tietoa elinsiirroista ja elinluovutustahdon ilmaisemisen merkityksestä. Elinsiirron saaneiden Euroopan mestaruuskilpailuissa kilpaillaan 14 urheilulajissa. Kisapaikat sijaitsevat enimmäkseen Myyrmäen ja Tikkurilan urheilupuistoissa.

EM-kilpailut ja Elinsiirtoliikunnan viikon järjestää Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU.

Työpajojen ja symposion ohjelma kokonaisuudessaan löytyy TÄÄLTÄ