Salme Muurikalle kilpakumppanien kohtaaminen on tärkeämpää kuin heidän voittaminen

Salme Muurikka

Lemiläinen Salme Muurikka oli ensimmäisten joukossa urheilemassa Vantaan elinsiirron saaneiden Euroopan mestaruuskilpailuissa. Muurikka juoksi omassa sarjassaan viidenneksi Myyrmäen urheilukentän ympäristössä käydyssä viiden kilometrin katujuoksukilpailussa, joka avasi Vantaan kisat.

Mitaleille Muurikan sarjassa, eli 18–49-vuotiaissa, ylsivät toiset naiset, mutta Muurikka oli oikein tyytyväinen suoritukseensa. Eikä elinsiirron saaneiden arvokilpailuihin muutenkaan lähdetä ainakaan pelkästään mitalinkiilto silmissä.

– Mukavinta näissä kisoissa on kun pääsee näkemään muita siirron saaneita. Kummasti tällaisista kisoista saa myös intoa treenaamiseen ja itsensä kunnossa pitämiseen, kertoi Muurikka, joka harkitsee juoksutreenaamisen lisäämistä tulevaisuudessa, koska vuonna 2017 vuorossa ovat MM-kilpailut Espanjan Malagassa.

Vantaan EM-kilpailut ovat Muurikalle ensimmäiset elinsiirtourheilun kesälajien arvokilpailut. Aiemmin hän on osallistunut kahdesti talvilajien MM-kilpailuihin. Muurikka sai munuaisensiirron vuonna 2004.

– Hiihdosta olen tykännyt aina, joten hakeuduin sitä kautta talvilajeihin munuaisensiirtoni jälkeen. Piti miettiä pitkään, mihin lajeihin osallistuisin Vantaan kisoissa, mutta päädyin tähän juoksuun ja perjantaina käytävään kolmen kilometrin ratakävelyyn, totesi Muurikka, joka työskentelee siviilissä neuvojana Etelä-Karjalan Jätehuollossa.

Kun Muurikka lähti verryttelylenkille kilpailunsa jälkeen Myyrmäen urheilukentällä, ampaisi hänen peräänsä kaksi hyvin konkreettista esimerkkiä siitä, mitä elinsiirto voi parhaimmillaan mahdollistaa: Muurikan 6- ja 8-vuotiaat pojat, jotka molemmat ovat syntyneet sen jälkeen, kun äiti sai uuden munuaisen.

Suomi voitti EM-kilpailujen avauspäivänä viisi mitalia. Lieksalainen Anne Tirronen voitti hopeaa ja järvenpääläinen Ilona Ojala pronssia katujuoksun 18–49-vuotiaiden naisten sarjassa. Oululainen Markus Niemelä oli hopealla katujuoksun 18–29-vuotiaiden miesten sarjassa ja tamperelainen Tomi Palovaara 30–49-vuotiaiden sarjassa. Dartsissa eurajokelainen Nina Nordlund voitti hopeaa 18–39-vuotiaiden naisten sarjassa.

Elinsiirron saaneiden EM-kilpailut pitää sisällään itse asiassa kahdet eri järjestön kisat, eli Elinsiirron saaneiden ja dialyysissa olevien EM-kilpailut (10.–17.7.) sekä Sydän- ja keuhkosiirrokkaiden EM-kilpailut (11.–16.7.). Maanantaina kilpailtiin vain elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien kisoissa.

Elinsiirron saaneiden EM-kilpailuihin osallistuu kaikkiaan noin 550 urheilijaa 24 Euroopan maasta. Suomalaisurheilijoita on mukana 94. Suurimmassa osassa lajeista kilpaillaan ikäluokittain.