Ottilie Quince näytti esimerkkiä elinsiirron saaneille tytöille kilpailemalla miehiä vastaan

Ottilie Quince

Ottilie Quincen lähtökohta Vantaan elinsiirron saaneiden Euroopan mestaruuskilpailujen maantiepyöräilykilpailuun ei ollut kovin mieltä ylentävä. Britti oli kisan ainoa nainen ja hän joutuisi kilpailemaan miehiä vastaan. Ja vaikka hän voittaisi heidät kaikki, hän ei saisi mitalia, sillä kilpailujen sääntöjen mukaan nainen ei voi kilpailla miesten sarjassa.

– Sain tietää muutamaa viikkoa ennen kisojen alkua, että muita naisia ei ole mukana ja siinä vaiheessa oli jo liian myöhäistä peruuttaa matkaani, sanoi Quince, joka on kotimaassaan tunnettu pyöräilykommenttaattori ja -toimittaja.

– Ja minä todella halusin tulla ja kilpailla tänne. Jos minäkään en ole mukana, niin mistä mahdolliset tulevat elinsiirron saaneet tyttöpyöräilijät saisivat inspiraatiota, hän totesi.

Hän olisi mielellään esimerkkinä nuoremmille siitä, mitä hänen tasolleen pääseminen vaatii. Sillä Quince on todella hyvä pyöräilijä. Moninkertainen elinsiirron saaneiden maailmanmestari sijoittui miesten joukossa omassa ikäluokassaan neljänneksi.

– Siitä sai hyvin adrenaliinia, kun joutui taistelemaan miesten seassa. Tein jopa pienimuotoisen irtioton kilpailun aikana, Quince kertasi.

Hän sai lopulta myös mitalin kotiin viemiseksi, tosin epävirallisen sellaisen, järjestäjätahon erikoispalkintona. Muistaminen selvästi liikutti Quincea, joka oli jo valmistautunut lähtemään takaisin kotiin ilman konkreettista muistoa osallistumisestaan EM-kilpailuihin.

Quince ei muutenkaan kadu saapumistaan Suomeen, maahan, johon hänellä oli jo entuudestaan side.

– Yksi parhaista lapsuudenajan ystävistäni oli suomalainen. Hänen vuokseen minulla on suomen kielen sana ”onni” tatuoituna reiteeni. Hän on aina muistuttanut minua ajattelemaan positiivisesti, sanoi Quince, joka sai munuaissiirron äidiltään vuonna 2008.