Kotikisat sai Ville Ojasen taas mukaan kilpailemaan

Ville Ojanen

Elinsiirron saaneiden EM-kilpailuissa torstaina oli tenniksen vuoro. Suomen joukkue ei lajissa ollut kovin suuri. Loukkaantumiset olivat häirinneet valmistautumista ja siksi odotukset eivät menestyksen osalta alun pitäenkään olleet kovin korkealla. Rohkeasti kuitenkin lähdettiin taistelemaan menestyksestä ja mahdollisista mitallisijoituksista.

Yksi tennisjoukkueen jäsen on Ville Ojanen Tampereelta. Hän kilpaili Elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien sarjassa M3, eli 30–39-vuotiaissa.

Karsintavaiheessa hän taisteli yhden voiton ja koki kaksi tappiota ja näin Villen tie nousi jatkopelien osalta pystyyn. Tämä ei kuitenkaan häntä ihan suunnattomasti harmittanut, sillä hän oli hieman osannut aavistellakin tätä.

– Minulla oli ennen näitä kisoja takana pitkä, melkein kuuden vuoden tauko aktiivisesta kilpailussa. Se ei voinut olla näkymättä pelissä ja puristusta tuli liikaa ja siksi myös helppoja virheitä, hän analysoi omaa pelaamistaan.

31-vuotiaalle Ojaselle tehtiin munuaissiirto vuonna 2002. Operaation jälkeen kuntoutumisen myötä alkoi aktiivinen urheilu-ura. Vuosien  2002 ja 2010 välisenä aikan hän kiersi lähes kaikki MM- ja EM -kisat ja tuloksena oli 22 mitallia.  Mitalleja hän sai tenniksen lisäksi yleisurheilusta, joka onkin lähellä hänen sydäntään. Erityisesti 200 ja 400 metrin juoksut.

Menestystä siis tuli. Ja sitten tuli tauko urheiluun.

Tauon syy Villen mukaan oli elämäntilanne ja työt, sellainen normaali ”nuoruuden nuokahtaminen”, kuten hän sanoo.

– Vähän oli motivaatio hakusessa ja vaikka Tampereellakin minulla on hyvät harjoitteluolosuhteet ja ympärillä mukavaa seuraporukkaa Tampereen Urheilijoissa, niin kilpailuvietti vain hieman hiipui, Ojanen kertoo.

Tarvittiin siis jotain uutta kimmoketta ja sellaisena toimi nämä omat EM-kotikisat. Ne saivat hänet kaivamaan kilpailuvarusteet naftaliinista ja lähtemään mukaan taas aktiiviseen liikunta- ja urheiluharrastukseen.

- Kyllä se kilpailukipinä siellä sisällä on koko ajan ollut, vaikkakin vähän taka-alalla. Vaikka valmistautuminen jäikin, etenkin tenniksen osalta vähän liian vähäiseksi, niin nyt tästä on kyllä hyvä jatkaa eteenpäin, Ojanen pohtii.

Hänen suunnitelmiinsa Vantaan EM-kisoissa kuuluu vielä osallistuminen perjantaina alkaviin yleisurheilukilpailuihin. Siellä hän uskoo olevansa mitallikunnossa. Jatkosuunnitelmatkin koko urheilu-uran osalta ovat Ville Ojasella selvät.

– Tästä lähdetään nyt rakentamaan kuntoa tähtäimessä elinsiirron saaneiden MM-kisat 2017 Espanjan Malagassa. Vastus siellä on paljon kovempi kuin täällä ja siksi treeniä tarvitaan. Kilpaileminen täällä oli huikean hieno kokemus. Se antoi tarvittavaa potkua ja motivaatiota minulle ja uskoa omaan menestykseen taas, myös MM-tasolla, Ville iloitsee.

Kuva ja teksti: Ari Martinaho