Rio 2016: Forsberg ja Antonios hyvissä asemissa pudotuskierroksille, Manni ja Lilja debytoivat sunnuntaina

Jere Forsberg

Rion lauantai-illassa oli ohjelmassa suomalaisittain ainoastaan miesten taljajousen ranking-kilpailu. Tässä vaiheessa selvitettiin ainoastaan ampujien keskinäinen järjestys pudotuskilpailun parijakoja varten.

Taljajousen avoimessa luokassa Jere Forsberg sijoittui ranking-kilpailun 10:nneksi tuloksella 672. Kilpailijoita sarjassa on yhteensä 31. Valmentaja Keijo Kallungin mukaan tämä oli oikein sopiva sijoitus kaaviojakoa ja pudotuskierroksia silmällä pitäen. Jousiammunta-stadionilla oli kova tuuli koko kilpailun ajan.

– Ammunta tuntui alusta lähtien erittäin hyvältä, vaikka tulokset näyttivät jotain muuta. Tuuli häiritsi alussa melko paljon. Toisella puoliskolla sain kuitenkin sen hallintaan ja tuloskin parani selvästi. Tästä hyvin mielin kohti finaalia, kertoi Forsberg tyytyväisenä.

W1-luokan vastaavassa kilpailussa Jean-Pierre Antonios ampui tuloksen 594, jolla hän sijoittui 12:nneksi. Kilpailijoita on yhteensä 15, mikä tarkoittaa, että Antoniokselle tulee vastaan pudotuskierroksilla ranking-kisan 5. sijoittunut ampuja. Olosuhteet olivat tällä kertaa varsin haastavat.

– Pari päivää jatkunut yskä ja kurkkukipu sekä tuuli tekivät tänään ampumisesta hankalaa. Jouduin monessa laukauksessa laskemaan jousen välillä alas ja ottamaan asennon uudestaan. Tämä vei voimia ja väsytti kättä. Onneksi pudotuskisa ja finaali kisataan vasta perjantaina, jotta ehtii parantelemaan vointia, totesi Antonios.

Avoimen luokan pudotuskierrokset ja finaalit kisataan alkavan viikon keskiviikkona ja torstaina. Forsberg kohtaa keskiviikkona 14.9. klo 11.15 1. pudotuskierroksella Puolan Adam Dudkan ja Antonios perjantaina 16.9. klo 15.16 Iso-Britannian John Walkerin.

Jousiammunnan tulokset, avoin luokka:
https://www.rio2016.com/en/paralympics/archery-mens-ind-compound-open-ranking-rnd

Jousiammunnan tulokset, W1 luokka:
https://www.rio2016.com/en/paralympics/archery-mens-individual-w1-rr

Sunnuntaina triathlonia ja yleisurheilua

Riossa jaettiin lauantaina 10.9. historialliset paralympiamitalit, kun miestriahlonistit kolmessa eri vammaluokassa saivat mitalin. Kultaiset mitalit menivät Saksaan, Iso-Britanniaan ja Hollantiin. Sunnuntaina käytävässä naisten kilpailussa nähdään suomalaisväriä, kun paralympiadebyyttinsä tekee Liisa Lilja.

Liisa Liljan luokka on PT2, jossa urheilijalla on tuplasääriamputaatio, reisiamputaatio tai CP-vamma. Lilja lähtee matkaan yhtenä mitalisuosikkina, hän puolustaa tältä vuodelta MM-hopeaa heinäkuulta. Mestaruuden nappasi silloin Allysa Seely. USA:lta matkaan lähtee kolme urheilijaa, jotka kaikki kuuluvat ennakkosuosikkeihin.

– Olen ihan valmis starttiin, tuntuu tosi hyvältä päästä kisaamaan. Pyöräosuus tulee ratkaisemaan paljon, se on lisäksi kolme kilometriä ylipitkä. Olen tasaisen vahva jokaisessa kolmessa lajissa, pitkän uintiuran tehnyt Lilja pohjustaa.

Henry Manni aloittaa paralympialaiset T34-luokan 100 metrin kelauksessa sunnuntaina.

– Finaalipaikka pitäisi irrota peruskelauksella. Ennen reissua sairastamani mykoplasma saattaa vaikuttaa 800 metrin kisaan, mutta ei pitäisi vaikuttaa pikamatkaan. Huippu tunnelmat päästä starttaamaan, 24-vuotias lohjalainen fiilistelee.

Lisäksi T54-luokan 100 metrin kutonen Amanda Kotaja kelaa sivulajissaan 400 metrillä. Finaaliin päästäkseen Kotajan on venyttävä todennäköisesti kauden parhaaseen tulokseen.

Paralympiakomitean tiedote, kuva Harri Kapustamäki