Rio 2016: Henry Manni rennosti finaaliin, maalipalloilijoiden tuskainen taival jatkui

Henry Manni Kuva Harri Kapustamäki

Paralympialaisten ensikertalainen Henry Manni kelasi ennakkoluulottomasti T34-luokan 100 m erässään toiseksi kaikkien alkuerien 3. parhaalla ajalla 15.78. Tällä Manni eteni suoraan huomiseen finaaliin. Ensimmäinen startti paralympialaisissa ei aiheuttanut moninkertaisessa arvokisakävijässä sen erityisempää jännittämistä.

– Se oli hyvä ja rento veto. Vaikka paralympialaiset ovat toki erityislaatuinen tapahtuma, kisa se on siinä missä muutkin. Pystyin olemaan turhaa jännittämättä ja kelaamaan rennon räväkästi. Nyt vaan finaaliin samanlaisella rentoudella, niin hyvä tulee, totesi hyväntuulinen Manni.

Alkuerien nopeinta vauhtia piti Tunisian Walid Ktila ajalla 15,44. Mannin edelle ehti lisäksi vielä Rheed McCracken, kellottaen 15,50. Molemmista eristä meni jatkoon suoraan kolme parasta ja lisäksi kaksi aikojen perusteella. Finaali kelataan maanantaina klo 00.38 Suomen aikaa.

Maalipallojoukkueen tuskainen taival jatkui

Kahdella tappiolla aloittanut Suomen maalipallojoukkue kohtasi sunnuntain iltaottelussa Yhdysvallat. USA meni heti ottelun alussa johtoon ja piti johtoaseman loppuun asti. Ottelu päättyi lopulta 6–2. Tappio merkitsee sitä, että jatkopeleihin pääsyyn ei riitä edes voitto Kiinasta alkusarjan viimeisessä ottelussa tiistaina.

Suomen ainoasta pelitilanteessa syntyneestä maalista vastasi Petri Posio, Jarno Mattila onnistui ensimmäisen erän lopussa rangaistusheitosta.

Yhdysvalloilla ei ollut samanlaista heittovoimaa kuin Suomen aikaisemmilla vastustajille Turkilla ja Liettualla. Suomen puolustus olikin nyt varmempaa kuin aikaisemmissa otteluissa, mutta USA:n todella tiivistä joukkuepuolustusta ei pystytty yllättämään. Erkki Miinala ei ole löytänyt räjähtävyyttä heittoihinsa. USA ottelun toisessa ottelussa hän haki sinnikkäästi maalia, mutta monen heiton putki päätyi pitkään palloon ja siitä seuranneesta rangaistuseitosta syntyi Yhdysvalloilla 5–1 maali.

Päävalmentaja Timo Laitinen oli harmissaan, kun Suomen peli ei ala kulkea.

– Jarru on päällä, eikä se tunnu aukeavan. Olemme pelanneet puolustuksen kautta ja nyt päästetään ihan liikaa vastustajalle. Hyökkäyksessä ei olla tarpeeksi rohkeita, nyt pitäisi jo uskaltaa ottaa riskejä. Täytyy myös muistaa, että USA:n pelaajat ovat valmistautuneet tiiviisti yhdessä ja käytännössä asuneet viimeiset kuukaudet yhdessä. Lontoossa tilanne oli paha, mutta nyt se on vielä pahempi, Laitinen viittaa jatkopeleihin pääsyyn.

Futura-Areena oli lähes loppuunmyyty ja brasilialainen yleisö palkitsi Suomen joukkueen maalit ja torjunnat valtavilla suosionosoituksilla.

Tulokset, miehet T34 100m

Tulokset, maalipallo

Paralympiakomitean tiedote, kuva Harri Kapustamäki
http://paralympiakomitea.kuvat.fi/kuvat/Rio+2016