Rio 2016: Piispanen mitalijahtiin, Mäkinen pääsee päämatkalleen, Leinonen hakee finaalipaikkaa

Meri-Maari Mäkinen

Lontoon kultamitalisti Toni Piispanen pääsee puolustamaan 100 metrin voittoaan tiistaina kello 16.34 Suomen aikaa. Piispanen on ollut reilun viikon Riossa ja valmis starttiin kurinalaisen valmistautumisen jälkeen.

–  Kohta pääsee tykittämään. Viimeiset harjoitukset näissä olosuhteissa on mennyt hyvin ja hyvällä sykkeellä lähden kultajahtiin. Kuortaneen viimeistelyleirillä olin vielä tukossa tiukan kesätreenikauden jälkeen, mutta nyt on päivä päivältä parempi tunne kropassa. Uskon, että finaalista tulee kovin kisa, mitä ikinä on kelattu. Huomisessa finaalissa nähdään seitsemän maailman parasta (T51-luokan) kelaajaa, taso on todella kova, Piispanen kertoo ennakkotunnelmistaan.

Piispasen kovin uhka kullan tiellä on belgialainen Peter Genyn. Hän on kelannut tällä kaudella 20.7, kun Piispasen kauden paras on 20.9. Piispasen nimissä oleva maailmanennätys on 20.47, mutta se on kelattu suomalaiskelaajan mukaan ”haamuolosuhteissa.”

Ampumaurheilija Minna Leinonen tavoittelee finaalipaikkaa ampumaurheilussa

Ateenan paralympiakultamitalisti ampumaurheilija Minna Leinonen aloittaa peruskilpailun tiistaina kello 19.00 Suomen aikaa. Leinosen luokka on SH2, jossa ampujat käyttävät jousitukea. Peruskilpailussa ammutaan 60 laukausta. Finaaliin selviytyy kahdeksan parasta, finaali ammutaan samana päivänä Suomen aikaa kello 21.15. Leinonen on lajin maailmanmestari kahden vuoden takaa. Tällä kaudella hänen paras sijoituksensa maailmancupissa on neljäs.

Leo Lähteenmäki hyvässä vauhdissa avausmatkallaan

Paralympialaisten ensikertalainen Leo Lähteenmäki ui sivulajissaan luokan S9 100m vapaauinnissa hyvän startin. Lähteenmäki oli oman eränsä toisena 50m kohdalla, mutta hyytyi viidenneksi ja karsiutui 15 parhaalla ajalla jatkosta. Lähteenmäki jäi ajallaan 59.08 noin sekunnin ennätyksestään. Finaaliin olisi vaadittu aika 58 sekunnin alitusta.

–  Ekat 60 metriä tuntui todella hyvältä, 80m kohdalla tuli seinä pystyyn. Tavoitteena oli finaalipaikka, olisi aika saanut olla vähän parempi. Ei tästä sen kummempia johtopäätöksiä kannata tehdä huomista ajatellen, 24-vuotias jyväskyläläinen pohtii.

S9-luokka on liikuntavammaisten urheilijoiden luokka, Lähteenmäellä on syntymästä asti puuttunut toinen ranne ja kämmen.

Meri-Maari Mäkinen ui kolmannen startin Rion paralympialaisissa 50m perhosuinnissa. Tuloksena Mäkisen uusi ennätys ja samalla Suomen ennätys. Huomenna on vuorossa Raision Urheilijoita edustavan uimarin päämatka 200 sekauinti, jossa Mäkinen tavoittelee finaalipaikkaa.

– Ei ollut kovin rento uinti, mutta tuntuu siltä, että sekaria ajatellen ollaan hyvässä vauhdissa. Ennätykseen olen totta kai tyytyväinen. Sekarissa täytyy uida ennätys, että olisi mahdollisuus finaaliin, siitä lähdetään taistelemaan. 

 Paralympiakomitean tiedote, kuva Harri Kapustamäki