Rio 2016: Henry Mannin Euroopan ennätys riitti neljänteen sijaan 800 metrillä

Henry Manni 800m kuva Harri Kapustamäki

Paralympiapronssia T34-luokan 100 metrillä voittanut Henry Manni lähti tavoittelemaan toista mitalia 800 metriltä. Suomalainen paransi omaa ennätystä kolmella sekunnilla ja kellotti uuden Euroopan ennätyksen 1.41,92. Se riitti neljänteen tilaan kovatasoisessa finaalissa, jossa tehtiin kolme maanosanennätystä. Arabiemiirikuntien Mohamed Alhammadi voitti kilpailun uudella paralympiaennätyksellä ja vei valtikan T34-luokan pika- ja keskimatkoja Lontoon paralympialaisista asti hallinneelta Tunisian Walid Ktilalta. Voittoaika oli uusi paralympiaennätys 1.40,24 ja jäi vain kolme sadasosaa Ktilan maailmanennätyksestä. Pronssin vei Australian Rheed McCracken ajalla 1.41,25.

Paralympialaisten ensikertalainen Manni oli tyytyväinen kelaukseen ja koko kisarupeamaan.

– Olen aikaani tyytyväinen, ennätys parani huimasti. Vauhti oli niin kova, ettei jäänyt jossiteltavaa. Tarvitsen lisää kisoja alle, tällä matkalla täytyy osata lukea etäisyyksiä ja taktiikka ja sen oppii kisaamalla. Isommilla mailla on se etu, että pystyvät treenaamaan peesausta ja ohituksia, Manni pohtii.

Heikkinen kuulantyönnön seitsemäs

Keihäänheiton paralympiahopeamitalisti Marjaana Heikkinen sijoittui seitsemänneksi kuulantyönnön F34-luokassa tuloksella 6,26. Tulos jäi 30cm Heikkisen ennätyksestä. Kisan voitti myös keihäässä kultaa juhlinut Kiinan Zou Lijuan uudella ME-tuloksella 8,75.

Heikkinen ei ole panostanut kuulantyöntöön ja lähti kisaan nauttimaan.

-Tavoitteena oli työntää uusi Suomen ennätys, siihen olen pettynyt. Kokonaisuutena olen todella tyytyväinen. Olen todella hyvässä kunnossa ja siitä kiitos valmentaja Kimmo Kinnuselle ja muille tukijoille, Heikkinen summaa.

Hopeaa otti Puolan Lucyna Kornobys tuloksella 8.00. Puolalainen sai keihäässä pronssia. Kuulantyönnön pronssia juhli Uuden-Seelannin Jessica Hamill tuloksella 7,54.

Niko Salomaa purjehtii yhdeksäntenä

Keskiviikkona saatiin kaikki kolme purjehduslähtöä maaliin. Niko Salomaan sijoitukset veneluokan 2.4mR  lähdöissä oli 7., 9. ja 9. Kokonaiskilpailuissa hän purjehtii kymmenentenä viiden lähdön jälkeen. Päävalmentaja Rikard Bjurström kertoo, että purjehdus on hyvää, mutta ei tarpeeksi tasaista.

– Kilpailuissa on nyt erottunut kärkiryhmä, joka on ottanut 10 pisteen eron seuraavaan ryppääseen. Keskiryhmä, jossa Niko purjehtii, on kuuden pisteen sisällä. Huominen on ratkaiseva, kun vuorossa on kolme purjehdusta. Huomenna pitäisi iskeä kärkipäähän, Bjurström toteaa.

Tulokset:
800m: https://www.rio2016.com/en/paralympics/athletics-men-s-800m-t34-final
Kuulantyöntö: https://www.rio2016.com/en/paralympics/athletics-women-s-shot-put-f34-final
Purjehdus (2.4mR): https://www.rio2016.com/en/paralympics/sailing-schedule-and-results