Eeva-Riitta Fingerroosille Pro Urheilu -tunnustuspalkinto

Eeva-Riitta Fingerroos

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi vuosittaiset Pro Urheilu -tunnustuspalkinnot 1. joulukuuta. Vuoden 2016 Pro Urheilu-tunnustuspalkinto myönnettiin kuudelle urheilijalle.

Tunnustuksen, kuvanveistäjä Nora Tapperin suunnitteleman mitalin, saivat paralympiauimari Eeva-Riitta Fingerroos, koripallovalmentaja Eero Saarinen, voimistelija Martti Mansikka, voimistelija Raimo Heinonen, voimistelija Olavi Leimuvirta ja soutaja Matti Niemi.

Oululainen perhosuimari Eeva-Riitta Fingerroos ehti edustaa Suomea kaikkiaan viisissä paralympialaisissa vuosina 1984-2000. Ensimmäisissä paralympialaisissaan New Yorkissa hän oli 14-vuotiaana. Eeva-Riitta Fingerroos voitti urallaan kaikkiaan 14 paralympiamitalia, joista kaksi kultaa. Lisäksi hän voitti myös 14 MM-mitalia. Tahko Pihkala -seura valitsi Eeva-Riitta Fingerroosin vuoden 1996 Rehdiksi urheilijaksi.

Liikunnan tasa-arvotyön Piikkarit-palkinto myönnettiin Suomen Valmentajat ry:n koordinoimalle Valmentaa kuin nainen -hankkeelle. Piikkarit -palkinto on suuruudeltaan 7 000 euroa. Piikkarit-kunniamainnan saivat valmentajat Anuliisa Uotila ja Marianne Miettinen. Piikkarit-palkinnot myönnetään vuosittain hankkeelle, yhteisölle tai yksityishenkilölle, joka on edistänyt sukupuolten välistä tasa-arvoa liikunnassa. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.

Valmentaa kuin nainen -hankkeen tavoitteena on lisätä naistoimijoiden määrää ja osaamista joukkuepeleissä. Mukana ovat amerikkalaisen jalkapallon lisäksi jalkapallo, käsipallo, ringette, salibandy, jääkiekko, pesäpallo, koripallo, lentopallo ja Suomen vammaisurheilu ja -liikunta VAU. Piikkarit-palkintoraadin hanke on erinomainen esimerkki eri tahojen ja eri lajien välisestä yhteistyöstä. Erityistä tunnustusta projekti saa monipuolisuudestaan ja tiedon kerryttämisestä.

Kunniamaineen saaneet valmentajat nousevat palkintoraadin mukaan esiin osaamisensa ja toimiensa laaja-alaisuudella. Anuliisa Uotila on menestyksekäs valmentaja, kommentaattori sekä aktiivinen järjestötoimija. Marianne Miettinen nousee ajankohtaisista huippu-valmentajista esiin kesällä heränneen kommentaattorikeskustelun myötä sekä vahvan seuratoimija- sekä lajiliittotoimijataustansa vuoksi.

Esityksen Piikkarit-palkittavista opetus- ja kultuuriministeriölle teki Valo ry:n koordinoima Liikunnan ja urheilun tasa-arvotyön tietopohja -työryhmä.