Parahiihdossa mielenkiintoinen maailmancup-avaus Vuokatissa

Ilkka Tuomisto

Parahiihdon ja -ampumahiihdon maailmancup alkaa Vuokatissa erilaisissa merkeissä, kun laajalla ja vahvalla rintamalla viime vuosina pärjänneet venäläisurheilijat ovat poissa. Kolme maasto- ja kolme ampumahiihtokilpailua 9. –16. joulukuuta keräävät urheilijoita 20 maasta.

Suomalaisista mukana on naisista kelkkahiihtäjä Sini Pyy, liikuntavammaisista pystyhiihtäjistä Ilkka Tuomisto, Juha Härkönen ja Kalervo Pieksämäki sekä näkövammaisista Inkki Inola, Juha Hanhimäki ja Rudolf Klemetti oppaineen.

”Olemme isolla kokoonpanolla mukana. Lähtökohtaisesti isoin osa on mukana hiihtämässä Saksan MM-kisojen (helmikuussa) kisapaikasta. Siihen rajana on yhdessä startissa alle 180 IPC-pisteen eli käytännössä maailmancupin pisteille pääsy. Osalle se on isoin tavoite”, parahiihdon päävalmentaja Toni Myllylä sanoo.

Suomalaisista suurimmat menestysodotukset kohdistuvat Ilkka Tuomistoon, lisäksi Sini Pyy on jälleen kehittynyt urheilijana kovasti.

”Ainakin Ilkan ensimmäiset kisat ovat lähteneet mukavasti liikkeelle. Tuskin on aivan terävimmässä iskussa vielä, mutta petraa varmasti hyvin nopealla tahdilla kohti MM-kisoja mentäessä. Sinillä on uusi kelkka-asento ollut käytössä, ja se on tukenut hänen harjoitteluaan merkittävästi. Odotan häneltä viilausta ylöspäin”, Myllylä sanoo.

Pyy kilpailee tällä kaudella myös ampumahiihdossa. Vuokatissa hän osallistuu ensimmäistä kertaa ampumahiihtokilpailuun, josta hän saa tärkeää kilpailukokemusta. Ampumahiihtäjä Juha Härkönen on satsannut tähän kauteen jälleen enemmän ja tähtää myös MM-kisoihin. Nuori Inkki Inola on palautumassa sairastumisistaan ja hakee ehjiä kilpailuja.

”Nöyrillä mielin lähdemme liikkeelle. Kyllä siellä haastetta piisaa, vaikka venäläiset eivät isolla joukkueella olekaan mukana”, Myllylä sanoo.


Kilpailut alkavat maastohiihdon perinteisen sprintillä perjantaina.

Kisasivut: www.vuokattievents.fi/ipc

Suomalaisten kisoja seurataan tiiviisti maastohiihtomaajoukkueen somekanavissa, lisäksi @vuokattisport ja @paranordic seuraavat tunnelmia eri sosiaalisen median kanavissa.
Tapahtumista tehdään jokaisena päivänä myös lyhyet koosteet, jotka julkaistaan IPC:n @paranordic -kanavissa.