Istumalentopallonaisilla positiivinen peli-ilme kotiturnauksessa

Istumalentopalloa, Suomi-Iso-Britannia

Suomen naisten istumalentopallomaajoukkue on esiintynyt edukseen Pajulahti Games -kilpailutapahtumassa. Kahden pelipäivän jälkeen taskussa on selkeät 3–0-voitot Unkarista ja Iso-Britanniasta.

Hollanti ja Venäjän ykkösjoukkue ovat hoidelleet Suomen tieltään samoin lukemin, mutta erien sisällä Suomi on pystynyt ajoittain haastamaan Euroopan kovat istumalentopallomaat tasaväkisesti. Lauantai-illan ottelussa Venäjää vastaan Suomi johti pitkään kolmatta erää, kunnes Irina Smirnovan pitkä syöttävuoro käänsi erän Venäjän eduksi 25–21.

– Helposti sitä kuvittelisi, että se on pienestä kiinni, mutta laajemmassa kuvassa eroa on meidän ja Venäjän välillä kuin yöllä ja päivällä. Se on amatöörien ja ammattilaisten välinen ero. Venäjällä löytyy tarpeen vaatiessa vielä varaa vähän kiristää ruuvia. Siitä huolimatta olen ihan tyytyväinen pelaajien esitykseen, Suomen valmentaja Timo Väre totesi.

– Odotukset tämän vuoden turnaukseen eivät olleet kovin suuret, mutta pelaajat ovat löytäneet omat paikkansa ja tekevät omaa tehtäväänsä. Useampi pelaaja on pystynyt ratkaisuihin. Tietysti sellainen tietty hätäily kostautuu tiukoissa paikoissa, kun kovaa joukkuetta vastaan mennään tasatahtia 20 pisteeseen, Väre jatkoi.

Jos kaikki kynnelle kykenevät pelaajat saadaan mukaan syksyn EM-kilpailuihin Kroatiaan, ei ole lainkaan haihattelua lähteä parantamaan kahden vuoden takaisen turnauksen kuudetta sijaa. Marja Valkeavuoressa Suomella on erittäin kovan tason minimivammapelaaja. Laajuutta kaivattaisiin ns. sataprosenttisiin, eli niihin pelaajiin, joiden vamma on minimivammaluokitusta vakavampi. Minimivammapelaajia saa kentällä olla samanaikaisesti vain yksi.

Tällä hetkellä mutkana naisten EM-menestykselle on myös Euroopan kattojärjestö, joka on päättänyt järjestää 5–6:lle Euroopan joukkueelle karsintaturnauksen EM-kisoihin loppukeväästä. Karsinta järjestettäisiin EM-areenalla Kroatiassa ja kustannuserä on suuri osallistuville joukkueille siihen nähden, että turnauksessa karsittaisiin EM-kilpailuista ulos vain 1–2 joukkuetta. Karsintaan joutuvat maat ovatkin laatimassa kattojärjestölle karsintaa vastustavaa kirjelmää.