Special Olympics -kisoihin lähtevä Elisa Aronen: ”Mitalikin on kiva, mutta ei se tärkein”

Elisa Aronen

Suomesta lähtee 34 urheilijan joukkue kehitysvammaisten Special Olympics -talvimaailmankisoihin, jotka järjestetään Itävallassa 14.–25. maaliskuuta. Suomalaisurheilijoita kilpailee kuudessa lajissa: taitoluistelussa, maastohiihdossa, lumikenkäilyssä, alppihiihdossa, lumilautailussa ja salibandyssa.

Yksi Itävaltaan matkustavista suomalaisurheilijoista on vihtiläinen Elisa Aronen, joka on osa Suomen viisihenkistä lumikenkäilyjoukkuetta. Aronen on ensikertalainen kansainvälisissä lumikenkäilykisoissa, mutta Special Olympics -talvimaailmankisoissa hän on ollut ennenkin. Vielä vuoden 2013 kisoissa Pyeongchangissa Aronen oli mukana taitoluistelijana.

– Minua on kiinnostanut lumikenkäily pitkään. Taitoluistelijat ovat olleet hyvää pataa lumikenkäilijöiden kanssa ja olen tuntenut Sami Korhosen ja muitakin lumikenkäilijöitä jo kauan. Oli kiva kokeilla toista lajia, Aronen kertoo.

Vihtiläinen on muutenkin ennakkoluuloton astumaan uusiin haasteisiin. Noin vuosi sitten hän aloitti 12-vuotiaan pojan tukihenkilönä. Kokkikerhon ohjaajana hän on toiminut jo yhdeksän vuotta.

Elisa Aronen 2013 Special Olympics -talvimaailmankisojen taitoluistekisassa 2013

Taitoluistelun Aronen aloitti 90-luvulla innostuttuaan vuoden 1993 Helsingin EM-kilpailuissa kultaa voittaneesta ranskalaisesta Surya Bonalysta. Vihdin Nummelaan valmistui sopivasti 90-luvun puolivälissä jäähalli ja perustettiin kehitysvammaisille oma taitoluisteluryhmä. Arosen fysioterapeutti oli suositellut tasapainoa kehittävää liikuntaharrastusta ja tähän taitoluistelu sopi mainiosti.

– Käyn yhä lauantaisin luistelemassakin. Salilla käyn neljästi viikossa. Juoksen, jotta jalat pysyvät hyvässä kunnossa. Ja nyt kun on luntakin, niin tietysti myös lumikenkäilen, sanoo Vihdin työkeskuksessa keittiö- ja avustushommia sekä käsitöitä tekevä Aronen.

Itävallan talvimaailmankisoilta Aronen odottaa niin vanhojen kisakumppaneiden kuin uusien tuttavuuksienkin tapaamista sekä uusia kokemuksia.

– On se mitalikin ihan kiva, mutta ei se tärkein. Hauskanpito ja se, että pääsee kisaamaan, Aronen linjaa.

Suomen joukkue matkustaa Itävaltaan tiistaina 14. maaliskuuta ja viettää pari ensimmäistä päivää isäntäkaupunkivierailulla Tamswegissa. Kisatapahtumat alkavat perjantaina 17.3. ja avajaisia vietetään Schladmingin alppistadionilla lauantaina 18.3. Päättäjäiset järjestetään Grazin jalkapallostadionilla perjantaina 24.3.

Suomen joukkuewww.vammaisurheilu.fi/special-olympics/itavalta-2017

Kisasivutwww.austria2017.org