Kittilän Jaakko Salomäki luottaa kestävyyteensä Special Olympics -kisojen hiihtoladuilla

Jaakko Salomäki

Kittiläläinen Jaakko Salomäki on kuin perinteisen vanhan ajan suomalaisen maastohiihdon ilmentymä. Salomäelle perinteinen on tyyleistä vahvempi ja mitä pidempi matka sen parempi. Lapin mies on tottunut hiihtämään yksin, joten hän on enemmän väliaika- kuin yhteislähtöhiihtäjiä.

– Kestävyyttä on, nopeutta pitäisi saada lisää. Tekniikasta se on kaikki kiinni. Se kun menee kohdalleen, niin hyvä tulee, sanoo Salomäki, jolle 30 kilometrin hiihtolenkitkään eivät ole vielä mitään.

Kehitysvammaisten Special Olympics -talvimaailmankisat järjestetään 14.–25. maaliskuuta Itävallassa, eikä Ramsaun laduilla ole Salomäelle tarjolla 10 kilometrin matkaa pidempää kisaa. Sekin hiihdetään vapaalla.

– Perinteinen on minulle vähän parempi, mutta kyllä se vapaakin kulkee, kun on päässyt sitä treenaamaan, Salomäki sanoo.

Hän sai edellisten, vuonna 2013 Etelä-Koreassa järjestettyjen talvimaailmankisojen alla valmentajakseen iisalmelaislähtöisen Pasi Juntusen, joka työskentelee Kittilän kunnan erityisliikunnanohjaajana. Myös Juntusen kilpahiihtäjätaustainen vaimo auttaa Salomäkeä vapaan tekniikan hiomisessa.

– Heidän kanssaan hiihdän usein, mutta muuten hiihtäminen on yksinäistä hommaa. Leireillä näkee sitten etelän hiihtokavereita, ja niitä leirejä saisi olla vähän enemmänkin, että pääsisi harjoittelemaan viestiä, Salomäki pohtii.

Ensi viikon tiistaina 49 vuotta täyttävä Salomäki aloitti kilpahiihdon aikuisiällä hiihdettyään sitä ennen omaksi ilokseen, ”ajankuluksi”, kuten hän itse sanoo. Vuonna 2006 hän sai kuulla Rovaniemellä järjestettävistä kehitysvammaisten hiihtokilpailuista ja päätti lähteä kokeilemaan rahkeittensa riittävyyttä.

– Lähdin kokeilemaan mitä se vauhti siellä on ja hyvin pärjäsin, sanoo Salomäki, joka on sittemmin kisannut Special Olympics -talvimaailmankisoissa Yhdysvalloissa vuonna 2009 ja Etelä-Koreassa vuonna 2013.

Itävallan Special Olympics -kisoissa Salomäki tavoittelee kultaa 5 kilometrin perinteisen kisasta, mahdollisimman hyvää sijoitusta 10 kilometrin vapaalta ja mitalia viestihiihdosta.

– Ollaan vähennetty vähän työhommiani tässä kisojen alla, että olen voinut treenata enemmän, sanoo Salomäki, joka työskentelee talonmiehen apulaisena kittiläläisessä vanhainkodissa.

Suomesta lähtee kaikkiaan 34 urheilijan joukkue Itävallan Special Olympics -talvimaailmankisoihin. Maastohiihdon lisäksi suomalaisurheilijoita osallistuu lumikenkäilyyn, alppihiihtoon, lumilautailuun, taitoluisteluun ja salibandyyn.

Suomen joukkue matkustaa Itävaltaan tiistaina 14.3. ja viettää kisojen alkua edeltävät päivät Tamswegissa isäntäkaupunkivierailulla. Kisatapahtumat pääsevät käyntiin perjantaina 17.3. ja avajaisia vietetään Schladmingin alppistadionilla lauantaina 18.3. Kisojen päättäjäiset järjestetään Grazin jalkapallostadionilla perjantaina 24.3.

Suomen joukkue

Kisasivutwww.austria2017.org