Special Olympics -karnevaalit: Harrastusten merkitys korostuu erityistä tukea tarvitsevien elämässä

Inka Aarnio

Kisakallion urheiluopistolla Lohjalla järjestettiin lauantaina 13.5. neljättä kertaa kehitysvammaisten henkilöiden matalan kynnyksen liikuntatapahtuma Special Olympics -karnevaalit.

Karnevaaleille oli saapunut osallistujia lähinnä Uudenmaan alueelta, muun muassa bussilastillinen Helsingin Kehitysvammatuki 57:n jäseniä, heidän joukossaan 20-vuotias Inka Aarnio äitinsä Milka Aarnion kanssa.

Äiti ja tytär olivat ehtineet kokeilla karnevaaleilla frisbeegolfia ja Inka oli käynyt juoksemassa 40 metrin juoksun, jossa oli myöhemmin iltapäivällä edessä vielä finaalilähdöt sekä niiden jälkeen mahdollisesti odottava ihkaoikea Special Olympics -mitali. Ehkä jännittävin lajikokeilu oli kuitenkin melonta intiaanikanootilla.

Voimistelijat tuulettelevat

– Inka oli itse asiassa melonut aiemminkin, koulun kanssa Espoon Nuuksiossa, mutta minä en koskaan ollut. Sen takia pyysin ohjaajan mukaan tueksi, vaikka hän oli sitä mieltä, että olisimme voineet mennä kahdestaankin, Milka Aarnio kertoi.

Inka opiskelee Keskuspuiston Ammattiopiston Arlan toimipaikassa Espoon Leppävaarassa. Lisäksi Inka musisoi erityisryhmille suunnatussa musiikkikoulu Resonaarissa. Tärkeä harrastus Inkalle on myös säännölliset käynnit Nuorten toimintakeskus Hapessa Helsingissä.

– Täällä karnevaaleilla Inka on nähnyt monia happilaisia. Tällaiset reissut ja yhteinen tekeminen toimintakeskuksissa ovat tosi tärkeitä juttuja, Milka-äiti sanoi.

Special Olympics -koripalloilijat kirkkosouturetkellä