Suomesta neljän urheilijan joukkue lyhytkasvuisten World Dwarf Games -kisoihin Kanadaan

Reetta Jokinen ja Jenni Kuusela

Lyhytkasvuisten urheilun World Dwarf Games -kilpailut käydään 4.–12. elokuuta 2017 Kanadan Guelphissa. Suomesta kisoihin lähtee neljä urheilijaa, voimanostajat Jenni Kuusela Helsingistä ja Reetta Jokinen Turusta sekä helsinkiläiset uimarit William Söderling ja Henrik Krogius.

Lyhytkasvuisten kilpaurheilutoiminta on Suomessa ollut melko vähäistä. Neljä vuotta sitten Yhdysvalloissa järjestetyissä edellisissä World Dwarf Games -kisoissa Söderling oli ainoana suomalaisena eikä tiedossa ole ennen häntä näihin lyhytkasvuisten urheilun suurimpiin kisoihin osallistuneita suomalaisia.

Jenni Kuusela toteaakin, että kisalähtijät tavoittelevat urheilumenestyksen lisäksi myös lisänäkyvyyttä lyhytkasvuisten urheilulle Suomessa.

– Jos neljä vuotta sitten oli vain yksi urheilija, niin nyt on kuitenkin neljä. Ehkä seuraaviin kisoihin saataisiin kasaan vielä suurempi joukkue, Kuusela toteaa.

William Söderling (oikealla) osallistui neljän vuoden takaisissa kisoissa myös jalkapalloon Team Europen joukkueessa. (kuva: Justin Wan/The State News)

Nyt 17-vuotias William Söderling teki lyhytkasvuisten urheilun pioneerityötä neljä vuotta sitten järjestetyissä kisoissa hyvin nuorena.

– Olihan se vähän jännittävää, kun olin vasta 13-vuotias ja ainoana suomalaisena kisoissa. Paikan päällä sain kuitenkin tietää, että eurooppalaismaille, joista oli vain vähän urheilijoita, on yhteinen Team Europe -joukkue, jonka kautta löysin sitten kavereita, sanoo Söderling, joka kauhoi kisoista kaksi kultaa ja kaksi hopeaa 13–15-vuotiaiden sarjassa.

– Nyt olen aikuisten sarjassa, joten taso on varmasti kovempi. Ei voi muuta kuin lähteä tekemään omia parhaita suorituksiaan, helsinkiläisuimari toteaa.

Söderling ja vuotta vanhempi Henrik Krogius kuuluvat Suomen Paralympiakomitean nuorten paralympiaryhmään. Lyhytkasvuisille urheilijoille on lajeja myös vammaisurheilun suurimmalla näyttämöllä paralympialaisissa ja itse asiassa World Dwarf Games -kisojen kotisivuilta löytyy lista niistä lyhytkasvuisista urheilijoista, jotka ovat aikojen saatossa edustaneet maataan paralympialaisissa. Vielä tuolta 85 urheilijan listalta ei löydy suomalaisia.

– Kyllä se olisi nättiä saada nimi sinne listaan, on se tavoitteena, Söderling myöntää.

Kanadan World Dwarf Games -kisoissa kilpaillaan suomalaislajien voimanoston ja uinnin lisäksi myös sulkapallossa, bocciassa, koripallossa, jousiammunnassa, jalkapallossa, ammunnassa, floor hockeyssa, yleisurheilussa, lentopallossa, pöytätenniksessä ja kurlingissa. World Dwarf Games -kisoja on järjestetty vuodesta 1993 saakka neljän vuoden välein ja nyt ovat alkamassa seitsemännet kisat. Neljän vuoden takaisissa kisoissa osallistujia oli noin 400 ja nyt odotettavissa on vielä isommat kisat.

Suomen joukkue

Voimanosto (penkkipunnerrus)

  • Jenni Kuusela, Helsinki
  • Reetta Jokinen, Turku

Uinti

  • William Söderling, Helsinki
  • Henrik Krogius, Helsinki

Kisasivutwww.worlddwarfgames2017.org