Viiden kaupungin kisoissa Varkaudessa kilpailtiin ja käytiin läpi ajankohtaisia asioita

Tikanheittoa

Varkauden, Mikkelin, Savonlinnan, Kouvolan ja Heinolan invalidiyhdistysten väliset vuosittaiset viiden kaupungin kilpailut ovat muodostuneet perinteeksi. Järjestämisvuoro oli tällä kertaa Varkaudella.

Lajeina olivat tikanheitto, boccia, renkaanheitto ja ilmakivääriammunta. Kussakin lajissa kisataan sekajoukkueissa, mutta bocciaa lukuun ottamatta lajeissa palkitaan myös parhaat nais- ja miesosallistujat. Joukkuepalkinnot ovat kiertäviä ja tänä vuonna Savonlinna sai kotiin vietäväksi melkoisen määrän pokaaleja.

Tunnelma oli loistava, osasyynä varmasti hyvä sää. Punaposkisia osallistujia kävi välillä lounaalla ja taas jatkettiin. Kello 10.30 oli aloitus ja 14.30 jaettiin palkintoja. Todellista kuntoliikuntaa hyvässä seurassa kilpailemisen vietin vilahdellessa osallistujien silmäkulmissa.

Varkauden Seudun Invalidit olivat kutsuneet paikalle myös paikallisia seuratoimijoita ja uuden liikunta- ja vapaa-aikalautakunnan jäseniä. Vammaisurheilusta ja -liikunnasta heille oli puhumassa Tiina Siivonen VAU ry:stä. Paljon keskusteltiin siitä, miten seuratoimintaan voidaan ottaa erityisryhmiin kuuluvia henkilöitä mukaan. Paikalle oli saatu myös median edustajia ja TÄÄLTÄ voi kuunnella Sykkeessä-lehden toimittajan tekemän Siivosen haastattelun, jossa tulee käytyä kattavasti läpi päivän pääteemat.

Pihapelejä

Varkaudessa seurat ja yhdistykset ovat tehneet pitkään jo hyvää yhteistyötä, mutta tällä hetkellä paikkakunnalla ei ole erityisliikunnan ohjaajaa. Sitä toivotaan ja se on ollut aiheena myös liikunta- ja vapaa-aikalautakunnassa. Lautakunta keskittyy myös liikuntapaikkojen käytettävyyteen ja toimivuuteen, jossa tullaan huomioimaan esteettömyys ja erilaiset kohderyhmät, kertoi puheenjohtaja Jorma Saastamoinen. Keskustelu oli antoisaa. Paikalla oli pari urheiluseuran edustajaa. Toiveikkuutta oli ilmassa sekä tekemisen meininki myös vaikuttamisen tasolla.

Varkaus rules eli pyörät pyörivät ja seuraavat viiden kaupungin kisat ovat Mikkelissä 2018. Kierrätysvuoro on hyvä, sillä vain joka viides vuosi sama yhdistys järjestää kisat. Tätä kannattaa muidenkin yhdistysten kokeilla, sillä saa nauttia vuosittain kisailuista, mutta ei rasita esimerkiksi pientä yhdistystä joka vuosi. Lajeja voi kehittää ja keksiä leikkimielisyyttä unohtamatta. Porukalla saadaan tunnelmaa ja liikettä aikaiseksi. VAU:n kuntokuu alkaa 1.9. ja siihen liittyy myös porukkahaaste. Lue lisää osoitteesta www.kuntokuu.fi.

Teksti: Tiina Siivonen, kuvat: Hannu Ilonen