Kesä ja kalastus

Kalastuksen maailma on laaja – rantaonginnasta välineillä painottuneeseen vetouisteluun. Jokainen voi valita haluamansa. Myös riippumatta toimintakyvystä, kalastaminen on mahdollista. Tärkeää on saalis, mutta meneekö sen edelle tunne jännittämisestä, jopa terapeuttisesta olosta istua aurinkoisena kesäpäivänä järvellä veneessä tai rannalla, jolloin mieli lepää ja on hyvä fiilis? Tästä tietää enemmän kalastusopas Juha Happonen.

Happonen harjoittaa yhteistyökumppaniensa kanssa iktyocare-toimintaa. Tämä tarkoittaa kalastuksen avulla tehtävää toimintaa, jossa erityisryhmille tarjotaan kalastukseen- ja muuhun vesiaktiviteetteihin kohdistuvia elämyksiä, jotka vaikuttavat positiivisesti virkistäytymiseen ja voimaantumiseen sekä toimintakyvyn ylläpitämiseen.

– En nyt pysty nimeämään yhtään yksittäistä henkilöä, mutta vaikutus henkilöihin on ollut selkeä. Vaikutukset ovat olleet voimaantuminen, virkistyminen ja halu yleensä päästä uudestaan kalareissulle, kertoo Happonen kokemuksistaan.

Kalastukseen ei liity pelkästään kalastaminen, vaan myös vesillä olo, nauttiminen maisemista, saaliin saaminen, kalan käsittely, ruoan valmistaminen ja siitä nauttiminen.

Iktyocare on tullut jäädäkseen suomalaiseen matkailukalastukseen. Juha Happonen on kouluttanut erityisryhmien vesistöohjaajia, joiden kanssa yhteistyö onnistuu suurtenkin tapahtumien järjestämisessä. Happosen yrityksen listalla ovat myös erityisryhmät, ja heidän kanssaan reissut tehdään Tracker 22 -lautalla, jonne pääsee helposti erilaisin apuvälinein.

– Kerrallaan veneeseen mahtuu vain yksi sähköpyörätuoli sen painon ja koon vuoksi, muistuttaa Happonen.

Kalamiehillä ja -naisilla on omat niksinsä ja salaisuutensa kalojen narraamiseen. Happosen vinkki kesäkuukausille on seuraava:

– Vetouistelu on parhaimmillaan heinäkuussa ja elokuussa heittokalastusta vaikkapa jigillä.

Näillä neuvoilla kokeilemaan, suoko Ahti antejaan. Happosen toiminnasta voit lukea lisää www.juhahapponen.fi.

Kireitä siimoja kaikille!

Teksti: Tiina Siivonen & Juha Happonen. Kuvat: Jukka Parviainen