Maalipallossa meritoitunut Juha Oikarainen hakee Ruotsin MM-kisoista ensimmäistä sokkopingiskultaansa

Juha Oikarainen

Sokkopingiksen MM-kisat, Handen Ruotsi 3.–8.10. ja sokkopingiscupin 1. osaturnaus, Iiris, Helsinki 30.9.

Suomesta osallistuu viiden urheilijan joukkue näkövammaisten sokkopingiksen maailmanmestaruuskilpailuihin, jotka järjestetään Ruotsissa, Tukholman kupeessa sijaitsevassa Handenissa.

Suomi on yksi lajin vahvimmista maista. Edellisissä MM-kilpailuissa Etelä-Koreassa vuonna 2015 Hanna Vilmi voitti kultaa ja Jaana Pesari hopeaa naisten turnauksessa sekä Ari Lahtinen pronssia miesten turnauksessa.

Tämän kolmikon lisäksi Ruotsiin lähtevät myös vuoden 2013 MM-pronssimitalisti Juha Oikarainen sekä MM-kilpailujen ensikertalainen Jouni Viitamäki. Kaksi kansainvälistä turnausta tänä vuonna voittanut Teemu Ruohonen ei tällä kertaa ole mukana, sillä hän on maailmanympärysmatkalla.

Naisten turnauksessa Vilmi on selkeä ennakkosuosikki ja Pesari hänen vahvimpia haastajiaan yhdessä Puolan Elzbieta Mielczarekin kanssa. Miesten puolella kärki on leveämpi.

– Slovenian Peter Zidar on ennakkosuosikki, mutta hänkin on ehdottomasti voitettavissa. Zidarin takana on noin 6–7 pelaajan tasainen ryhmä, joista kuka vain voi yltää finaaliin, pohtii Juha Oikarainen.

– Kuulun itse tuohon parhaimpien pelaajien joukkoon, joten tavoite ei voi olla mikään muu kuin finaalipaikka ja siellä mestaruus, Oikarainen sanoo.

Oikaraisella ei ole vielä sokkopingiksen arvokisakultaa palkintokaapissaan, mutta hän on tottunut voittamaan. Ennen sokkopingisuransa alkua vantaalainen kuului maailman parhaimpiin maalipalloilijoihin ja on mm. paralympiakultamitalisti Atlantasta vuodelta 1996.

Maalipallouran viimeisiksi arvokilpailuiksi Oikaraiselle jäivät vuoden 2004 Ateenan paralympialaiset. Vuonna 2006 hän teki sokkopingiksen arvokisadebyyttinsä EM-kilpailuissa.

Sokkopingis ei ole paralympialaji, mutta kirkkaimpien mitalien tavoittelu MM- ja EM-tasolla motivoi voitonnälkäistä Oikaraista. Hän uskoo ominaisuuksiensa riittävän mestaruuteen.

– Sokkopingiksessä menestymiseen vaaditaan monipuolista hyökkäyspelaamista, tasapainoista puolustamista, hyvää keskittymiskykyä sekä kestävyyskuntoa, jotta pää pysyy kasassa pitkissä turnauksissa, joissa saattaa olla monia otteluita päivässä ja loppupelit pelataan arvoturnauksissa paras viidestä erästä -periaatteella, Oikarainen toteaa.

Suomen MM-kisaedustajat saavat ennen Ruotsiin lähtöä alleen vielä hyvän kenraaliharjoituksen, kun kansallisen sokkopingiscupin ensimmäinen osaturnaus pelataan lauantaina 30.9. Helsingissä, Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä Helsingin Itäkeskuksessa (Marjaniementie 74).

Sokkopingiksen MM-kilpailut, Handen, Ruotsi 3.–8.10.2017

Aikataulu

 • Ti 3.10. – Saapuminen ja luokittelu
 • Ke 4.10. – Luokittelu, mailojen tarkistus ja harjoittelu
 • To 5.10. – 1. pelipäivä
 • Pe 6.10. – 2. pelipäivä
 • La 7.10. – 3. pelipäivä (mitalipelit), palkintojenjako ja päättäjäiset

Suomen joukkue

Miehet

 • Ari Lahtinen, Helsinki
 • Juha Oikarainen, Vantaa
 • Jouni Viitamäki, Espoo

Naiset

 • Hanna Vilmi, Helsinki
 • Jaana Pesari, Vantaa

Valmennus

 • Akseli Makkonen
 • Sirpa Tuovinen