Vieraat Pietarista mahdollistavat entistä kovatasoisemman pyörätuolirugbyn SM-sarjan

Pyörätuolirugbyn SM-sarja starttaa 14.–15. lokakuuta Lahdessa, Metsäkankaan koululla pelattavalla turnauksella. Pyörätuoliugby on kesäparalympialaisten lajiohjelmaan kuuluva joukkuepeli, jossa ainoana vammaisurheilun lajeista täysivauhtiset taklaukset ovat sallittuja.

SM-sarja pelataan kaudella 2017–2018 avoimena, eli mukaan on otettu vieraileva joukkue Pietarista Venäjältä. Muut joukkueet sarjassa ovat hallitseva Suomen mestari Trojans Turusta, Roosters Helsingistä sekä Lokomotiv Lahdesta.

– Pelaajia on Suomessa sen verran vähän, että neljän kovatasoisen ja keskenään tasaväkisen joukkueen kokoaminen on tehnyt vähän tiukkaa, mutta kolmeen joukkueeseen kovia pelaajia riittää hyvin. Pietarin joukkueella on pari Venäjän maajoukkuepelaajaa Moskovasta vahvistuksena, joten sekin on ihan vahva joukkue, arvioi kokenut Suomen maajoukkuepelaaja Jukka Parviainen, joka pelaa SM-sarjaa Lahden Lokomotivissa.

Parviainen iloitsee myös siitä, että alkavalle kaudelle on saatu mukaan entistä enemmän ns. isopisteisiä pelaajia, joiden mukana olo tekee peleistä kovempia. Pyörätuolirugbyssa pelaajat luokitellaan 0.5–3.5 pisteen pelaajiksi siten, että mitä isompi pisteluku, sitä lievempi vammaluokitus.

Suomessa on ollut hieman pulaa isopisteisistä pelaajista, mutta nyt mukana on mm. Roostersin riveissä pelaavat Tuomas Manni sekä takavuosien kolminkertainen keihäänheiton paralympiamitalisti Rauno Saunavaara.

Pienempipisteisistä pelaajista mielenkiintoisin ”tulokas” on ratakelauksen paralympiakultamitalisti Toni Piispanen, joka palaa vuosien tauon jälkeen entisen lajinsa pyörätuolirugbyn pariin. Piispanen toki jatkaa edelleen ratakelauksen parissa, mutta rugby toimii hänelle oheislajina.

Avoimen SM-sarjan lisäksi pyörätuolirugbyssa pelataan myös Suomisarjaa, jossa pienempään rooliin SM-sarjajoukkueissa jäävät pelaajat saavat suurempaa roolia ja lajia aloittelevat pelaajat pääsevät kehittämään taitojaan. Suomisarjassa pelaavat Trojans, Lokomotiv sekä kahteen joukkueeseen jaettu Roosters.

Suomen maajoukkue matkaa 4.–5. marraskuuta Tukholmaan Stockholm Paragames -turnaukseen. Lisäksi maajoukkuepelaajia kiertää kiitettävissä määrin muiden Euroopan maiden sarjaturnauksissa, esimerkiksi Roostersin Tuukka Nisso osallistuu Lontoon joukkueen mukana kovatasoisen Iso-Britannian sarjan peleihin.

Pyörätuolirugbyn avoin SM-sarja 2017–2018, 1. osaturnaus, Lahti, Metsäkankaan koulu (Suitsikatu 10)

Otteluohjelma

La 14.10.

  • 10.00 Lokomotiv–Roosters
  • 11.30 Pietari–Trojans
  • 14.00 Roosters–Trojans
  • 15.30 Pietari–Lokomotiv

Su 15.10.

  • 10.00 Trojans–Lokomotiv
  • 11.30 Roosters–Pietari
  • 14.00 Lokomotiv–Pietari
  • 15.30 Trojans–Roosters