Toni Kneipistä VAU:n fysiikkavalmentaja – pääpainopisteenä miesten maalipallo

Toni Kneip

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU on pestannut Toni Kneipin, 27, osa-aikaiseksi fysiikkavalmentajaksi. Helsinkiläisen Kneipin pääpainopisteenä on miesten maalipallomaajoukkue, mutta hän tulee tekemään pienemmissä määrin fysiikkavalmennusta myös naisten maalipallon, sokkopingiksen, näkövammaisten ampumaurheilun sekä kelkkajääkiekon parissa. Kneip aloittaa VAU:n fysiikkavalmentajana tammikuun alussa.

– Tonin palkkaaminen tuo VAU:n kilpa- ja huippu-urheilun strategian mukaisesti lisäpaukkuja urheilijoidemme päivittäisvalmennukseen, sanoo VAU:n lajikoordinaattori Timo Pelkonen.

Kneip valmistuu tammikuussa fysioterapeutiksi Laurea-ammattikorkeakoulusta. Ensi kosketuksensa vammaisurheiluun hän sai reilu vuosi sitten opintojensa kautta.

– Olen puoliksi brasilialainen ja olin Brasiliassa vaihto-oppilaana. Siellä ollessani Paralympiakomitean valmennuspäällikkö Kimmo Mustonen otti yhteyttä ja kysyi kiinnostustani tulla hommiin Suomen paralympiajoukkueen mukaan Rion kisoihin, kertoo Kneip, jolle myös miesten maalipallomaajoukkue tuli tutuksi Riossa.

Kneip on lähdössä paralympiajoukkueen kanssa myös Pyeongchangin talviparalympialaisiin maaliskuussa. Vuoden 2017 alussa hän oli Suomen talviuniversiadijoukkueen matkassa Kazakstanissa.

Päättyneellä jalkapallokaudella Kneip oli yksi Helsingin IFK:n liigajoukkueen fysioterapeuteista. Kneipillä on vahva jalkapallotausta. Hän on pelannut futsalia liigatasolla Vantaan Veturissa sekä jalkapalloa kakkosdivisioonassa Kiffenissä, Atlantiksessa ja POHU:ssa.

Miesten maalipallomaajoukkueen pelaajat Petteri Peitso ja Jarno Mattila lopettavat maajoukkueuransa. Mattila jatkaa maajoukkueen mukana heittotekniikkavalmentajan, ns. taitotuutorin roolissa. Mattila on kuulunut Suomen avainpelaajiin kaikissa 2010-luvun menestyshetkissä, joista kirkkaimpana vuoden 2012 paralympiakulta. Peitso oli mm. voittamassa MM-hopeaa Espoossa 2014 ja heitti tuolloin Suomen ainoan maalin finaalitappiossa Brasiliaa vastaan.