Matti Suur-Hamarille paralympiakultaa Pyeongchangissa

Keith Gabel, Matti Suur-Hamari ja Gurimu Narita (kuva: Riku Valleala)

Suomen Matti Suur-Hamari otti lumilautacrossin kultaa maanantaina Pyeongchangin talviparalympialaisissa. Sarjassa SB-LL2 kilpailleelle Suur-Hamarille mitali oli ensimmäinen paralympialaisissa. Finaalilaskussa Suur-Hamari oli ylivoimainen jättäen vastustajansa USA:n Keith Gabelin selvästi taakseen.

Helsinkiläistyneen imatralaisen mitali oli Suomen ensimmäinen vuoden 2018 kisoissa ja Suomen ensimmäinen talviparalympialaisten kultamitali 16 vuoteen.

– Aika huikeat tunnelmat. Maaliviivalla koko juttu tuli todeksi. Ei tätä oikein osaa sanoiksi pukea. Tätä täältä tultiin hakemaan ja se tehtiin. Pysyttiin valmentajan kanssa tehdyssä suunnitelmassa. Rata oli aika haastava ja tiukkakurvinen, mikä ei yleensä minulle oikein sovi, kertoi Suur-Hamari maalialueella.

Kilpailupaikalla sää lämpeni päivän mittaan reilusti yli kymmenen plusasteen, mikä pehmensi merkittävästi crossirataa.

– Tänään piti olla viisas laskija. Rata meni tosi huonoon kuntoon. Startti piti ottaa hyvin tarkasti, jotta pääsi keulalle ja laskea sitten loppumatka viisaasti, Suur-Hamari jatkaa.

Suur-Hamari kilpaili Sotsin paralympialaisissa 2014 vielä suhteellisen kokemattomana laskijana, mutta on sen jälkeen noussut paralumilautailun kärkikastiin.

– Nyt on rinki tavallaan täynnä, on maailmanmestaruus, X-Gamesin voitto ja nyt sitten vielä paralympiakulta. Onhan tää tosi huikea juttu. Menee tämä samalle viivalle muiden mestaruuksien kanssa.

Suomen toinen lumilautacrossin edustaja Matti Sairanen sijoittui sarjan SB-UL karsintalaskuissa sijalle 17. Näin hän jäi 16 parhaan joukosta ja jatkopaikasta harmittavasti vain 18 sadasosaa.

– Ihan hyvät fiilikset. Hienoa olla sisänsä jo kilpailemassa paralympialaissa, mutta olisihan se kiva ollut päästä jatkoonkin. Toka lasku ei vaan mennyt niin kuin olisin halunnut. Yritin lisätä siihen vähän enemmän vauhtia, mutta nyt tuli sitten lisättyä vähän liikaakin. Ei voi mitään, näin meni tänään.

Paralympialaisten lumilautailussa kilpailijat luokitellaan kolmeen luokkaan: yläraajavamma SB-UL sekä kaksi alaraajavammaluokkaa SB-LL1 ja SB-LL 2.

Molemmat suomalaislumilautailijat nähdään vielä lumilautailun toisessa lajissa eli banked slalomissa perjantaina 16.3. klo 3.30 Suomen aikaa.

Teksti: Paralympiakomitean tiedotus

Kuva: Riku Valleala

Lumilautacrossin tulokset

Ylen paralympialähetysten aikataulu