Markku ja Sari Karjalainen päättävät curlinguransa Pyeongchangin 11. sijaan

Pyörätuolicurlingjoukkue palaveeraa (kuva: Riku Valleala)

Suomen pyörätuolicurlingjoukkue päätti urakkansa Pyeongchangin talviparalympialaisissa kahteen 4–8-tappioon, ensin Kanadaa, sitten Saksaa vastaan. Suomi voitti turnauksessa kaksi ottelua (USA ja Ruotsi) yhdestätoista ja sijoittui 11:nneksi. Neljä vuotta sitten Sotshin paralympialaisissa Suomi oli kymmenes, mutta tuolloin mukana oli vain kymmenen joukkuetta nykyisen 12 sijaan.

Pyörätuolicurlingjoukkueen ytimen muodostaneet Sari ja Markku Karjalainen päättävät curlinguransa tähän kauteen. Vuosikymmenen mittaisesta urasta jäi käteen muun muassa MM-pronssi vuodelta 2015 sekä lukuisia ystäviä pyörätuolicurlingin parista.

– Vähän ikävä lopettaa, kun on kuitenkin taktisesti ja taidollisesti huipulla, ja olisi ollut enemmänkin annettavaa. Mutta nyt pääsen keskittymään omaan yksilölajiini eli keilanheittoon, sanoi Sari Karjalainen.

– Koko kisoista jäi vähän kahtiajakoiset fiilikset. Tuloksellisesti tämä ei ollut toki sitä mitä olisi suonut. Mutta tavoitteena oli myös nauttia pelistä, eikä liikaa puristaa kahvaa. Ja siinä kyllä kohtuu mukavasti onnistuttiin. Koko vuosi on ollut aika vaikea pienten joukkueen sisäisten ongelmien vuoksi. Tähän tulokseen on nyt vaan tyydyttävä, analysoi Markku Karjalainen.

– Kyllähän tavoitteena oli parempi sijoitus. Tuloksessa varmasti vähän heijastuu myös pienet erimielisyydet joukkueen sisällä valmennuslinjasta. Ei olla aina oltu ihan samaa mieltä pelitaktiikoista ja peluuttamisesta, Sari Karjalainen jatkoi.

Suomen joukkueen valmentaja Vesa Kokko näki joukkueen peleissä myös valoisia puolia:

– Kyllähän joukkueella oli paljon hyviä hetkiä kisoissa ja hetkittäin pelattiin tasokkaasti. Monissa peleissä oli vaan alkukankeutta, eikä saatu heti pelivireestä kiinni. Kaksi voittoa ja yhdestoista sija on kuitenkin ihan hyvä saavutus, kommentoi Kokko.

– Nyt vaan tuli liikaa niitä huonoja heittoja, sellaisiinkin paikkoihin, joissa taktiikka muuten olisi varmasti toiminut. Kaiken kaikkiaan Suomessa harjoittelemme yhdessä aivan liian vähän verrattuna huippumaihin. Koko joukkue treenaa meillä yhdessä kerran 3–4 viikossa, kun huippumaissa treenataan 2–3 kertaa viikossa, Kokko jatkoi.

Karjalaisia lukuun ottamatta joukkueen jäsenille Pyeongchangin paralympiamatka oli ensimmäinen laatuaan.

– Vähän meni penkin alle nämä kisat. Ei päästy ihan sellaiseen sykliin, johon olisi haluttu. Ei tämä sen kummoisempaa ollut kuin MM-kilpailuissa. Kaiken kaikkiaan liian vähän päästään harjoittelemaan tällaisille jäille, totesi Yrjö Jääskeläinen.

Neljän parhaan joukkoon ja jatkopeleihin Pyeongchangin pyörätuolicurlingissa menivät Etelä-Korea, Kanada, Kiina ja Norja.

Lähde: Paralympiakomitean tiedotus

Kuva: Riku Valleala

Suomi–Kanada-pyörätuolicurlingottelun tilastot

Suomi–Saksa-pyörätuolicurlingottelun tilastot

Lopullinen alkusarjan sarjataulukko World Curlingin sivuilta

Ylen paralympialähetysten aikataulu