Santeri Kiiveri neljäs päätöslajissaan pujottelussa – "Pekingissä 2022 mitalitavoite jokaiseen lajiin"

Santeri Kiiveri (kuva: Riku Valleala)

Santeri Kiiveri sijoittui hienosti neljänneksi pystylaskijoiden pujottelussa Pyeongchangin talviparalympialaisissa. Eroa voittajaan, Yhdysvaltain Adam Halliin tuli 3,64 sekuntia ja kolmanneksi tulleeseen Yhdysvaltain Jamie Stantoniin noin 2,4 ekuntia. Ero mitalisijaan oli siis selvä, mutta kutkuttavan lähelle palkintosijaa vasta 17-vuotias Kiiveri pääsi.

– Ihan tyytyväinen olen. Lähdin vähän sellaisella tulos tai ulos periaatteella toiseen laskuun. Rata oli jo vähän kuluneempi, mutta kuitenkin pehmeämpi ja siten mukavampi laskea kuin ekassa laskussa. Neljäs sija on ihan hyvä. Tästä kun laitetaan Pekingiin mitalitavoite joka lajiin, niin se riittää hyvin, toteaa tyytyväinen Kiiveri.

Kiiverin sarjassa, kuten monessa muussa lajissa paralympialaisissa, kilpailee urheilijoita hyvin erilaisilla vammoilla. Tulosten suhteuttamiseen käytettävät aikakertoimet puhuttavat aika ajoin.

– Ei haluisi valittaa turhaan, mutta kun se on fakta, että kertoimet ovat noilla kärkimiehillä mun mielestä vähän liian hyvät. Tuntuu, että eroa ei vaan saa kiinni ainakaan vauhtilajeissa. Kolme ekaa kyllä ansaitsivat tänään paikkansa. Ekasta laskusta jäi ehkä itselle vähän hampaan koloon, mutta ei sitä kahta sekkaa kovempaa olisi päässyt, Kiiveri pohtii.

Miten sitten neljän vuoden päästä oltaisiin palkintopallilla. Nuorella miehellä on jo selvä näkemys asiaan.

– Kaikessa pitää kehittyä. Pitää aloittaa nuorena ja jatkaa kehittymistä koko ajan. Kenestäkään ei tule täydellistä pakettia, vaan aina on kehitettävää. Pitää vaan lähtee kotiin treenaamaan ja laskemaan, päättää Kiiveri.

Pystylaskijoiden luokassa kilpailee samassa urheilijoita, joilla on vamma alaraajoissa (LW1-LW4) tai yläraajoissa (LW5/7-LW9). Tulosten suhteuttamisessa toisiinsa käytetään kertoimia, joilla tasoitetaan erilaisia vamma-asteita. Santeri Kiiverin luokka on LW6/8-1.

Teksti: Paralympiakomitean tiedotus

Kuva: Riku Valleala

Santeri Kiiverin pujottelukisan tulokset

Ylen paralympialähetysten aikataulu