Juho Oksman venyttää pitkälle down-urheilijoiden yleisurheilun MM-kilpailuissa Madeiralla

Juho Oksman

Suomesta lähtee neljän urheilijan joukkue down-urheilijoiden yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailuihin, jotka järjestetään Portugalin Madeiralla 1.–8. lokakuuta. Kisoissa esiintyvät iittiläinen Jani Töyrylä, tamperelainen Eliel Nikkola, seinäjokelainen Veeti Mustalahti ja kotkalainen Juho Oksman.

Oksmanille, 21, Madeiran kisat ovat kolmannet kansainväliset arvokilpailut. Etelä-Afrikan MM-kilpailuissa 2015 hän jäi vielä mitalien ulkopuolella, mutta Portugalin EM-kilpailuissa 2017 hän oli voittamassa hopeaa 4x100 metrin viestistä.

– Tavoitteenani MM-kisoissa on tehdä lajeissani henkilökohtaiset ennätykset, linjaa Oksman, joka osallistuu 100 metrille, pituushyppyyn, kuulantyöntöön ja viestiin.

Oksman aloitti yleisurheiluharrastuksen neljä vuotta sitten samalla, kun aloitti opinnot Kouvolan Kuusankoskella Kiipulan ammattiopistossa. Vanhempien toive oli, että Oksman pääsisi harrastamaan säännöllisesti liikuntaa myös viikolla asuntolassa asuessaan ja nuori mies päätyi Jarmo Oleniuksen valmennukseen Kuusankosken kalliosuojaan.

Olenius havaitsi Oksmanin innostuksen ja kehotti osallistumaan parayleisurheilun SM-hallikilpailuihin Pajulahdessa tammikuussa 2015. Pyörät lähtivät pyörimään ja nyt kotkalainen on jo kokenut kisakävijä.

– Suosikkilajini on pituushyppy. Parasta on jalkojen venyttäminen ilmassa, Oksman kertoo.

Karhulan Katajaisia edustava Oksman valmistui ammattiopistosta keväällä ja on ollut kesästä lähtien avotöissä lounaskahvilassa. Yleisurheilua hän pyrkii treenaamaan 2–3 kertaa viikossa ja oheistreenit vielä päälle.

Muutenkin Oksman on innokas urheilumies. Hän on pelannut mm. salibandya, jalkapalloa, koripalloa ja pöytätennistä. Talvisin hän hiihtää ja lumikenkäilee. Myös musiikki on lähellä sydäntä. Oksman paitsi kuuntelee musiikkia soittaa myös mielellään itse sähkörumpuja ja keyboardia.

Suomalaiset down-yleisurheilijat ovat olleet kutakuinkin samalla porukalla kisoissa useana vuonna ja muodostavat tiiviin porukan. Oksman sanookin, että kisareissussa parasta on hyvä yhteishenki.  

Down-urheilijoiden SU-DS-järjestön yleisurheilun MM-kilpailut, Madeira, Portugali 1.–8.10.2018

Suomen joukkue

 • Jani Töyrylä, Iitti
  • Lajit: 100m, kuulantyöntö, keihäänheitto, kiekonheitto, 3-ottelu
 • Eliel Nikkola, Tampere
  • Lajit: 100m, pituushyppy, kuulantyöntö, 3-ottelu
 • Veeti Mustalahti, Seinäjoki
  • Lajit: pituushyppy, kuulantyöntö, keihäänheitto, 3-ottelu
 • Juho Oksman, Kotka
  • Lajit: 100m, pituushyppy, kuulantyöntö

Joukkueenjohtaja: Jukka Lahti

SU-DS-järjestön Facebook-sivuthttps://www.facebook.com/SportsUnionDS