Elinsiirron saaneiden ja dialyysissa olevien EM-kilpailut järjestetään Vantaalla 2016

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry on saanut järjestettäväkseen vuoden 2016 elinsiirron saaneiden ja dialyysissa olevien Euroopan mestaruuskilpailut. Kilpailut järjestetään 10.–17. heinäkuuta 2016 Vantaalla.

Kyseessä ovat monilajikilpailut, eli lajeja on mukana yleisurheilusta sulkapalloon ja pyöräilystä uintiin. Suurin osa lajeista järjestetään Tikkurilan ja Myyrmäen urheilupuistoissa. Urheilijoita kilpailuihin on odotettavissa useita satoja ympäri Eurooppaa.

Elinsiirtourheilijoille on perinteisesti järjestetty kahdet eri EM-kilpailut. Kesällä 2014 sydän- ja keuhkosiirrokkaiden EM-kilpailut järjestettiin Liettuan Vilnassa ja yleiset elinsiirron saaneiden ja dialyysissa olevien EM-kilpailut Puolan Krakovassa. VAU haki molempia kisoja vuodelle 2016, sai ne ja järjestää kisat ensimmäistä kertaa samanaikaisesti.

– Suomen hakemuksessa painotettiin eri elinsiirtoryhmien lähentymistä ja kaksien eri kilpailujen järjestämistä samassa paikassa, sanoo VAU:n elinsiirtourheilusta vastaava toimialapäällikkö Teemu Lakkasuo.

Elinsiirron saaneiden urheilukilpailut ovat osoitus siitä, mihin ihminen voi kyetä onnistuneen elinsiirron jälkeen. Yksi kisojen päämääristä on tuoda elinsiirtoasiaa ihmisten tietoisuuteen ja nostaa sitä kautta elinluovutustahtonsa ilmoittaneiden määrää.

Edelliset Suomessa järjestetyt elinsiirron saaneiden arvokisat olivat talvilajien MM-kilpailut Rovaniemellä vuonna 2008.