Suomalaisuimarit hehkuivat tyytyväisyyttä Special Olympics Euroopan Kesäkisoissa

Uimari Jenny Kukkonen

Suomalaisuimarit olivat erittäin tyytyväisiä, vaikka mitalitili ei vielä kehitysvammaisten Special Olympics Euroopan Kesäkisojen ensimmäisenä varsinaisena kilpailupäivänä auennutkaan Belgian Antwerpenissa.

Loppukilpailuissa maanantaina uineet oululainen Jenny Kukkonen ja jyväskyläläinen Joni Mäkinen tekivät ennätyksensä. Kukkonen sijoittui 50 metrin vapaauinnissa viidenneksi ajalla 46,54. Mäkinen oli kahdeksas samalla matkalla ajalla 37,87.

Oulun Lohia kotimaassa edustava Kukkonen esiintyy Belgiassa ensimmäisissä kansainvälisissä arvokilpailuissaan. Rauhallinen 20-vuotias ei hermostunut, vaikka joutui odottamaan loppukilpailuaan odotettua pidempään palkintojenjakojen venyessä.

– Ei siellä tarvinnut jännittää. Me kilpakumppanit tsemppasimme toinen toisiamme, Kukkonen sanoi.

Kymmenkunta vuotta uintia harrastanut Kukkonen on niin ihastunut vesielementtiin, ettei ainakaan tällä hetkellä tarvitse muita harrastuksia.

– Tykkään olla vedessä ja tehdä siellä kaikenlaista. Uiminen tuntui heti omalta jutulta, hän kertoi.

Kukkosen urakka Belgian kisoissa jatkuu vielä 50 metrin rintauinnilla ja 4x25 metrin sekauintiviestillä.

Joni Mäkinen ui urheasti erässä, jossa muut uimarit olivat järjestään pitkiä korstoja. Kahdeksas sija ei miestä harmittanut lainkaan.

– Uin kovempaa kuin koskaan. Se oli tosi tasaväkinen kamppailu. Ei olisi voinut paremmin mennä, seuraavaksi 25 metrin perhosuintiin valmistautuva Mäkinen hehkutti.

Suomen Unified-koripallojoukkue pelasi ensimmäisen alkusarjaottelunsa. Ensimmäistä kertaa kansainvälisellä tasolla esiintyvä joukkue aloitti komealla 30–18-voitolla isäntämaa Belgiasta.

– Pelasimme puolustuksessa erinomaisesti. Joukkueella on fiilis korkealla. Tämän kokemuksen jälkeen olemme entistä enemmän joukkue isolla J:llä, koripallojoukkueen valmentaja Pirjo Pellikka totesi.

Unified-koripallossa kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat Unified-partnerit pelaavat rintarinnan samassa joukkueessa.

Kehitysvammaisten Special Olympics Euroopan Kesäkisoissa Antwerpenissa kilpailee n. 2000 urheilijaa. Heistä 35 on suomalaisia. Suomalaisurheilijoiden lajit ovat uinti, yleisurheilu, judo, Unified-koripallo ja jalkapallo.

Kisojen kotisivut: www.so2014.com

Lue lisää Special Olympics -toiminnasta: www.specialolympics.fi