SOLIA vuokraa: RaceRunner-juoksupyöriä löytyy kolmessa koossa

RaceRunner

RaceRunner on kolmipyöräinen "juoksupyörä", jossa ei ole ollenkaan polkimia, vaihteita tai ketjuja. Tasapaino tai heikko motorinen kontrolli ei ole ongelma pyörällä liikuttaessa, joten se sopii hyvin CP-vammaisille, spastisille henkilöille, reumaatikoille ja amputoiduille.

RaceRunner vahvistaa reisiä, pakaroita, selkä- ja vatsalihaksia, jotka usein pyörätuolissa istuvilla jäävät aktivoimatta. RaceRunner on etenkin kuntoiluväline, mutta sopii myös esimerkiksi työ- tai koulumatkojen kulkemiseen ja onhan se myös mahdollisesti tuleva paralympialaji! RaceRunner-luokat olivat mukana jo vuoden 2018 parayleisurheilun EM-kilpailuissa ja tulevat olemaan ohjelmassa myös vuoden 2019 MM-kilpailuissa.

RaceRunnereita on vuokrattavissa Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA:sta. Valikoimissa on kolme erikokoista RaceRunneria: lasten malli, aikuisten M ja aikuisten XL. M-koon RaceRunner löytyy Helsingin toimipisteestä ja XL-koon pyörä Seinäjoen toimipisteestä. RaceRunnerit, kuten kaikki muutkin SOLIA:n välineet ovat kuitenkin toimitettavissa minne tahansa Suomen kolkkaan. Lasten mallia voi kysyä suoraan apuvälineneuvoja Jukka Parviaiselta, puh. 045 677 0516, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Säädöt

Korkeus- ja kallistussäädettävällä vartalotuella määritetään juoksuasento. Pystyasennossa juokseminen on hengittämisen kannalta parempi asento, eikä rasita niskaa yhtä paljon kuin matalammassa asennossa juokseminen. Matalammassa juoksuasennossa aerodynaamisuus on parempi, eikä haaroihin kohdistu niin kovaa painetta. Myös kaatumisriski on pienempi matalassa asennossa.

Satula on korkeus- ja kallistussäädettävä. Tuen tarve satulasta on hyvin yksilökohtaista, mutta yleensä henkilöt, joilla on vahvat jalat ja pakarat eivät tarvitse niin paljon tukea kuin painavat henkilöt, joilla on heikot lihakset.

Käsikahvojen korkeus ja etäisyys vartalotuesta on myös säädettävissä. Optimaalisessa asennossa käyttäjän ylävartalo ja olkapäät ovat mahdollisimman rentoina. CP-vammaisilla henkilöillä voi olla vaikeuksia yltää kahvoihin tai kääntää etupyörää itse, joten säädöt on hyvä huomioida. Myös kääntymiseen tarvittavaa voimaa tulee säätää henkilöille, joilla on CP-vamma tai muuten heikot käsivoimat.

Säätöihin on hyvä tutustua, sillä kokematon juoksija saattaa tarvita aikaa ja useiden säätöjen kokeilemista ennen ideaalin juoksuasennon löytämistä. Tämä vaatii hieman kärsivällisyyttä niin avustajalta kuin käyttäjältä.

Pyörään ja pyörästä pois siirtyminen

Pyörään ja pyörästä pois siirryttäessä takajarrujen on oltava lukittuna, sillä se estää pyörän liikkumisen. RaceRunnerin keveydestä johtuen se saattaa kuitenkin liukua jarruista huolimatta alta, jolloin on hyvä asettaa RaceRunner etupyörä edellä esimerkiksi seinää vasten. Satulan laskeminen tai kallistaminen helpottaa pyörään nousemista ja usein tähän tarvitaan avustajan apua.

Pyörätuoli on suositeltavaa ajaa takarenkaiden väliin ja avustaa käyttäjä RaceRunneriin. Käyttäjän toimintakyvyn mukaan apua voidaan tarvita RaceRunnerin molemmilta puolilta. Spastiset henkilöt voivat myös tarvita apua jalkojen levityksessä, jotta he pääsevät satulalle. Avustajan kannattaa pitää kiinni pyörän rungosta tai käsikahvoista, koska sormet saattavat jäädä puristuksiin vartalotuesta kiinni pidettäessä. Satulan kiinnitykset on hyvä tarkistaa ennen liikkeelle lähtöä, jotta se ei kesken matkan valahda alas tai kallistu.

Lähde: Coaches’ Manual. Parasport Denmark 2017.

Teksti: Miro Tuomi