Kuvailutulkattua jalkapalloa keväällä Ylen kanavilla – tulkitsijana Tuomas Törrönen

Tuomas Törrönen

Kuvailutulkkaus on erityisesti kulttuurin puolelta tuttu saavutettavuuden väline, jolla tarkoitetaan visuaalisuuden sanallistamista näkövammaisille henkilöille. Yleisradio on tuottanut viime aikoina kuvailutulkkaukset mm. Tuntemattomasta sotilaasta ja Joulukalenterista. Nyt Yle lähtee kokeilemaan kuvailutulkkausta myös urheilun puolella. Pilottituotantoina toimivat kaksi Italian Cupin jalkapallo-ottelua.

Yle näyttää keskiviikkona 27. helmikuuta klo 22.00 alkaen Italian Cupin välieräottelun firenzeläisen Fiorentinan ja bergamolaisen Atalantan välillä Yle Areenassa. Ottelusta on Areenassa valittavissa Matti Härkösen selostama normaali lähetys ja Tuomas Törrösen tulkitsema kuvailutulkkaus. Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n valmennuspäällikkönä työskentelevä Törrönen on tuttu asiantuntija- ja selostustehtävistä Ylen viime vuosien paraurheilulähetyksissä. Hän on myös työuransa aikana tehnyt paikan päällä tapahtuvia kuvailutulkkauksia urheilutapahtumissa.

Kuvailutulkkausta pääsee kuulemaan Yle Areenan ohella myös perinteisten televisiovastaanottimien kautta, kun TV2 näyttää Italian Cupin välierien toisen osaottelun milanolaisen AC Milanin ja roomalaisen Lazion välillä 24. huhtikuuta.

Mutta miten kuvailutulkkaus eroaa ihan tavallisesta selostamisesta?

– Tavallisessa televisioselostuksessa selostaja laskee sen varaan, että katsoja näkee, mitä ottelussa tai kisassa tapahtuu. Sikäli kuvailutulkkaus on lähempänä radioselostusta, jossa pitää kuvailla enemmän, mitä on meneillään. Kuvailutulkkauksessa on kuitenkin otettava huomioon myös se, että kuulijoista ainakin osa on sellaisia, että he eivät joko koskaan tai ainakaan hyvin pitkään aikaan ole nähneet käytännössä mitään. Silloin selostuksessa tulee kiinnittää vielä enemmän huomiota kuvailuun, jotta tapahtumista piirtyy mahdollisimman visuaalinen kuva, Törrönen selvittää.

Kuvailutulkatut jalkapallo-ottelut Ylellä keväällä 2019

  • Ke 27.2. klo 22.00 Italian Cup, välierä, 1. osaottelu: Fiorentina–Atalanta
  • Ke 24.4. (ajankohta tarkentuu) Italian Cup, välierä 2. osaottelu: AC Milan–Lazio