Valtti-ohjelma auttaa lapsia ja nuoria löytämään harrastuksen – Haku ohjelmaan auki 30.4. saakka

Jonas Fröberg (vas.) toimi viime Valtti-kierroksella Ian Willamon Valttina. (kuva: Mikko Käkelä)

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n koordinoimassa Valtti-ohjelmassa etsitään vammaisille ja erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille liikuntaharrastusta. Haku Valtti-ohjelmaan on auki 1.3.–30.4.

Valtti-ohjelmassa pureudutaan vammaisten lasten ja nuorten liikunnan harrastamisen mahdollisuuksiin liittyvään ongelmaan, joka syntyy siitä, että perheet eivät tiedä, mikä laji tai liikuntamuoto soveltuu heidän lapselleen, mistä sopiva harrastuspaikka löytyy, miten sinne pääsee ja kelpaako lapsi mukaan. Toisaalta taas urheiluseuroilla ja muilla liikuntatoimintaa järjestävillä tahoilla saattaa olla pelkoja oman osaamisen riittämättömyyden ja ohjaajaresurssien osalta.

Valtti-ohjelman hakijat voivat olla noin 6–23-vuotiaita. Ensisijalla ovat erityistä tukea tarvitsevat lapset ja nuoret, joilla ei entuudestaan ole säännöllistä liikuntaharrastusta. Ohjelmaan valittu lapsi tai nuori saa oman henkilökohtaisen Valtin, joka toimii ohjattavansa liikuntakaverina ja harrastuksen pariin saattajana.

Valtit ovat pääasiallisesti liikunta-, kasvatus- kuntoutus- tai sosiaalialan opiskelijoita Valtti-ohjelman lukuisista yhteistyöoppilaitoksista eri puolilta Suomea. Valtti suunnittelee ohjattavalleen noin neljän liikuntakokeilukerran jakson, joka toteutetaan pääasiassa syksyllä.

Ammattikorkeakoulu Arcadan liikunnanohjaajaopiskelija Jonas Fröberg toimi kauniaislaisen Ian Willamon Valttina vuoden 2018 Valtti-ohjelmassa.

– Ian paljastui rohkeaksi ja sosiaaliseksi kaveriksi. Luulen, että sillä oli vaikutusta hänen liikuntamotivaatioonsa, että me Valtit tulimme perheen ulkopuolelta, Fröberg sanoi.

Fröberg ja Ianin toinen Valtti veivät nuorukaisen kokeilemaan mm. pyörätuolitanssia, pyörätuolikoripalloa ja Helsingin Invalidien Yhdistyksen Treenis-kerhoa, josta löytyi Ianille myös vakituinen harrastus.

– Jonas on hyvä tyyppi ja kaikki lajit mitä kävimme kokeilemassa olivat hyviä. Sillä oli myös vaikutusta, että Jonaksen kanssa voi puhua ruotsia, kaksikielinen Ian totesi.

Valtti-ohjelma alkoi pilottina vuonna 2016 osana EU-rahoitteista SEDY-hanketta. Vuodesta 2017 eteenpäin Valtti-ohjelma on toiminut omillaan, opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

Lisätiedot Valtti-ohjelmasta: https://www.vammaisurheilu.fi/ajankohtaista/valtti

Tästä linkistä avautuu Valtti-ohjelman suomen- ja ruotsinkielinen hakulomake perheille: https://link.webropolsurveys.com/S/9E1F1399997E6767

Tästä linkistä avautuu ilmoittautumislomake Valtiksi haluaville opiskelijoille ja vapaaehtoisille suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi: https://link.webropolsurveys.com/S/23163BCB2524EA75

Kuva: Mikko Käkelä