SIU:n ja SKLU:n historiat löytyvät kootusti Urheilumuseosta

Stoke Mandevillen paralympialaisten avajaiset 1984 (kuva: Päivi Arhenius)

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU perustettiin vuonna 2009, kun Suomen Invalidien Urheiluliitto (SIU), Suomen Kehitysvammaisten Liikunta ja Urheilu (SKLU), Elinsiirtoväen Liikuntaliitto (ELLI) ja Näkövammaisten Keskusliiton liikuntatoimi sulautuivat yhdeksi järjestöksi. Emojärjestöistä SIU:n ja SKLU:n historia on nyt saatu arkistoitua Urheilumuseoon.

Suomen Invalidien Urheiluliitto perustettiin vuonna 1964 edistämään liikuntavammaisten urheilutoimintaa ja lakkautettiin VAU:n toiminnan käynnistyttyä vuonna 2010. Urheilumuseosta löytyvä, kaikkiaan 172 arkistokoteloa sisältävä aineisto käsittää runsaasti eri lajien toimintaan liittyviä asiakirjoja ja tuloksia sekä mm. paralympialiikkeeseen liittyvää aineistoa aikaväliltä 1976–2000.

Suomen Kehitysvammaisten Liikunta ja Urheilu perustettiin vuonna 1994 ja toiminta päättyi VAU:n perustamisen myötä vuonna 2010. Urheilumuseosta löytyvän SKLU:n historiaa käsittelevän arkiston laajuus on 47 arkistokoteloa. Mukana on tietoa kehitysvammaisten liikuntatoiminnasta, arvokilpailuista, projekteista, tapahtumista sekä Special Olympics -toiminnan alkuvuosilta. Lisäksi Urheilumuseon arkistosta löytyy tietoa Kehitysvammaliiton liikuntajaoksen alaisuudessa toteutetusta liikunta- ja urheilutoiminnasta ennen SKLU:n perustamista vuosilta 1968–1994.

Kuva SKLU:n arkistoista.

SIU:n ja SKLU:n arkistojen sisältö löytyy Urheilumuseon nettisivujen aineistohaun kautta.

Kirjoitat vain vapaatekstikenttään liiton nimen ja pääset tarkastelemaan arkiston sekä sen sisältämien koteloiden tietoja. Mikäli haluat päästä tarkemmin tutkimaan jotain koteloista, ota yhteyttä museon henkilökuntaan puhelimitse tai sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 09 434 2250. Urheilumuseo on tällä hetkellä väistötiloissa Helsingin Pitäjänmäellä (Valimotie 13 A, 5. krs.), mutta palaa takaisin Olympiastadionille peruskorjauksen jälkeen vuonna 2020.

Suorat linkit SIU:n ja SKLU:n aineistohakuihin:

Haluatko osallistua SIU:n tai SKLU:n valokuvien tunnistamiseen?

SIU:n ja SKLU:n valokuva-arkistojen järjestäminen on vielä kesken. Kuvat on digitoitu ja tallennettu kuvat.fi -palveluun lajeittain ja aihealueittain. Mukana on runsaasti kuvia, joissa esiintyviä henkilöitä ei ole tunnistettu. Ota yhteyttä, jos olet ollut aktiivisesti mukana SIU:n tai SKLU:n toiminnassa ja haluat osallistua kuvien tunnistamiseen. Lisätiedot: VAU, tutkimuspäällikkö Aija Saari, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.