Hyvät muuvit -hanke tuo lisää liikettä asumispalveluihin

Mölkkyä

Suomessa on vaikeavammaisten palveluasumisen piirissä noin 6 000 henkilöä sekä kuntien ja yksityisten tuottamissa psykiatrisissa asumispalveluissa noin 7 500 henkilöä (lähde: THL). Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n hallinnoimassa ja yhteistyössä Aspa-säätiön sekä muiden kumppaneiden kanssa toteuttamassa Hyvät muuvit -hankkeessa lähdetään edistämään palveluasumisen piirissä olevien aikuisten liikunnan harrastamista.

Kolmivuotisessa hankkeessa (2019–2022) kehitetään asumispalvelujen aikuiskäyttäjien tarpeisiin sopiva lähiliikunnan konsepti sekä parannetaan vaikeavammaisten henkilöiden ja mielenterveyskuntoutujien vapaa-ajan liikuntamahdollisuuksia muun muassa etsimällä uudenlaisia yhteistyömalleja kuntien erityisliikunnanohjaajien ja paikallista liikuntatoimintaa tarjoavien tahojen kanssa.

– Oikeus liikuntaharrastuksiin on nostettu esiin YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevassa yleissopimuksessa ja koen, että vammaisurheilu- ja -liikuntajärjestönä meidän vastuullamme on edistää liikunnan aloittamisen ja harrastamisen mahdollisuuksia erityisesti heidän osalta, joille kynnys harrastamiseen on korkea. Yhteistyössä Aspa-säätiön ja muiden kumppanien kanssa tavoitamme asumisyksiköissä asuvat ja viemme liikuntaa sinne, minne se kuuluu – lähelle ihmistä, osaksi arkea, toteaa VAU:n toiminnanjohtaja Riikka Juntunen.

Hankkeen aikana toteutetaan pilotteja asumispalveluyksiköissä, päivätoimintayksiköissä, klubitaloyhteisössä ja mielenterveysyhdistyksen kohtaamispaikassa. Yksiköt sijaitsevat Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Pirkanmaalla. Lisäksi toteutetaan avoimella kutsuperiaatteella neljä kokeilutapahtumaa kaikilla kolmella pilottialueella.

Tavoitteena on kolmen vuoden aikana levittää hankkeessa syntyneitä toimintamalleja yhteistyökumppanien asumisyksiköihin koko Suomessa. Hankkeen tuloksena asukkaiden liikunta ja heidän kokemansa hyvinvointi lisääntyvät. Pilottiyksiköihin syntyy asukkaiden ja työntekijöiden liikuttajatiimejä, jotka jatkavat toimintaansa hankkeen jälkeenkin.

– Asumispalveluiden asiakkaiden toive liikuntaharrastuksesta nousee säännöllisesti esille eri yhteyksissä. Päätimme yhdessä VAU:n kanssa tarttua tähän ja tarjota mahdollisuuksia liikunnan harrastamiseen. Tällaiselle toiminnalle on aito tarve. Iso kiitos opetus- ja kulttuuriministeriölle päätöksestä lähteä rahoittamaan tätä hanketta, sanoo Aspa-säätiön toimitusjohtaja Tuomas Koskela.

Hyvät muuvit -hankkeelle palkataan koordinaattori VAU:hun. Hankekoordinaatorin paikkaa voi hakea 24.5. mennessä TÄÄLTÄ. Hanke on saanut tukea opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Hankkeen kumppanit

  • Aspa-säätiö
  • Aspa Palvelut Oy (Aspa-koti Sillanpää, Aspa-koti Nahkuri, Aspa-koti Valtti, Aspa-koti Liljalaakso)
  • Sopimusvuori ry / Näsinkulman Klubitalo / Tampere
  • Suomen CP-liitto ry / Halisten palveluasunnot
  • Lempäälän Ehtookoto / Kunnari (mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut ja päivätoiminta)
  • Rauman MTY Friski Tuult ry/ mielenterveyskuntoutujien asumisen tukeminen vertaistukitoimin
  • Valkeakosken kaupunki / mielenterveyspalvelut
  • Valkeamieli ry (mielenterveysyhdistys) / Valkeakoski
  • Mielenterveyden Keskusliitto ry

Lisätiedot: VAU, tutkimuspäällikkö Aija Saari, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. , puh. 040 506 4208

Hankkeen kotisivuwww.vammaisurheilu.fi/hyvat-muuvit

Hyvät muuvit -logo