Sähköpyörätuolijalkapallon menestysvuodet saattavat odottaa jo kulman takana

Alex Lundell (vas.) vääntää pallosta ottelussa Tanskaa vastaan.

Suomi isännöi sähköpyörätuolijalkapallon Euroopan mestaruuskilpailuja toukokuussa Lahden Liikuntakeskus Pajulahdessa. Laji rantautui Suomeen kuluvan vuosikymmenen alussa ja Pajulahden kisoissa Suomi esiintyi ensimmäistä kertaa arvokilpailuissa.

Suomi jäi lopulta seitsemän joukkueen turnauksessa viimeiseksi, mutta nuori joukkue ihastutti ennakkoluulottomilla otteillaan. Alkusarjan viimeisessä ottelussaan Itävaltaa vastaan Suomi nousi 0–1-tappioasemasta 2–1-voittoon Turun Interin Alex Lundellin ja Helsingin Jalkapalloklubissa pelaavan Samu Grundströmin maaleilla.

Turnauksen päätöspäivän sijoitusotteluissa Suomi pelasi ensin 1–1-tasapelin Itävallan kanssa Onni Martikaisen onnistuttua maalinteossa ja hävisi sitten 0–1-lukemin Pohjois-Irlannille. Voitto Pohjois-Irlanti -pelistä olisi tiennyt Suomelle turnauksen viidettä sijaa ja paikkaa vuoden 2021 MM-kilpailuihin Australiaan.

Suomen joukkueen avainpelaajat ovat kaikki alle 20-vuotiaita, joten joukkueella on edessään lupaava tulevaisuus. Tällä haavaa sähköpyörätuolijalkapalloa pelataan Turussa, Helsingissä ja Tampereella. Lisäksi Seinäjoella ollaan aloittamassa toimintaa.

– Uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet pärjätä tulevaisuudessa. Kehitymme koko ajan paljon, jo tämän turnauksen aikanakin menimme hirveästi eteenpäin, sanoi turkulaisen FC Interin ja maajoukkueen kantaviin voimiin kuuluva Onni Martikainen.

Kalle Hänninen

Sähköpyörätuolijalkapallo on vaikeavammaisille henkilöille suunnattu laji. Pelaajien käsien toimintakyky ei riitä esimerkiksi manuaalisen pyörätuolin käyttämiseen tai sähköpyörätuolisalibandyn mailan hallitsemiseen. Sähköpyörätuolijalkapalloa pelataan pelituolin etuosaan kiinnitettävällä puskurilla ”potkien”, joten parempi vartalonhallinta ei automaattisesti tee parempaa pelaajaa.

– Voima ei merkitse tässä lajissa mitään, vaan se, miten pystyt hallitsemaan pelituoliasi, summaa HJK:n ja maajoukkueen maalivahti Halti Toppinen

Maajoukkuepelaajat nostavat lajin taktisuuden yhdeksi kiehtovimmista asioista sähköpyörätuolijalkapallossa. Palloa on erittäin hankala kuljettaa yksinään maaliin, joten joukkuepelin, syöttelyn ja pallottomien pelaajien sijoittumisen täytyy olla hyvällä tolalla, jotta lajissa voi pärjätä.

Ja pelillisten hienouksien lisäksi tulevat myös lajin sosiaaliset aspektit. Vaikeavammaisille henkilöille ei ole tarjolla liikaa harrastusmahdollisuuksia, joissa pääsee säännöllisesti tapaamaan vertaisiaan ja tekemään yhdessä heidän kanssaan.

– On kavereita, hyvä porukka ja hauskaa yhdessä. Kaikilla on suurin piirtein samanlaiset tuolit, samat tavoitteet ja sama tosi hyvä henki. Kaikki kannustavat toisiaan, kiittelee maajoukkueen ja Tampereen Pallo-Veikkojen Jenna Olán.

Euroopan mestaruuden Pajulahdessa vei Englanti, joka voitti finaalissa maailmanmestari Ranskan rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

EM-kilpailujen tulokset löytyvät TÄÄLTÄ